Van, ami nem változik: újabb milliárdokat áldoz a kormány a migráció elleni harcra

  • narancs.hu
  • 2020. április 10.

Belpol

Koronavírus és válság ide vagy oda, erre valahogy mindig akad pénz.

"A koronavírus most minden figyelmet magához vonz, de a történelmi kihívás továbbra is a migráció" - mindezt Orbán Viktor február végén mondta, mielőtt megjelent volna az első igazolt fertőzött az országban. Azóta a megbetegedések száma az ezret is túllépte, az áldozatok száma pedig 70 felett jár - nagyot fordult tehát a világ, gondolhatnánk.

A kormány azonban továbbra sem felejtkezik el a prioritásokról, és a miniszterelnök több héttel ezelőtti iránymutatásáról: a pénteki Magyar Közlönyből kiderült, hogy több mint tíz milliárd forintot szánnak a migráció elleni harcra.

"Magyarország 2020. évi központi költségvetéséről szóló 2019. évi LXXI. törvény (a továbbiakban: Kvtv.) 16. §-a és 4. melléklet 2. pontja alapján a rendkívüli migrációs nyomás kezeléséhez kapcsolódó feladatok hatékony megvalósításához jóváhagyja a Kvtv. 1. melléklet XIV. Belügyminisztérium fejezet, 20. Fejezeti kezelésű előirányzatok cím, 21. Tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadások alcím további 19 360 300 000 forinttal történő túllépését"  - áll a Közlönyben. Ha pedig ez nem lenne elég, a határozat szerint további 10 245 200 000 forint többletforrást írtak elő a központi költségvetés terhére a "tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadások alcím javára".

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?