Van másik: a Fidesz rögtön áthangolta Márki-Zayra a Stop-kampányt

  • narancs.hu
  • 2021. október 18.

Belpol

Kocsis Máté mutatta meg, milyen könnyen alakítható a kormánypárti propaganda.

Egy nap alatt új célra állította aláírásgyűjtő kampányát a Fidesz, és az sem zavarta meg őket, hogy Karácsony Gergely helyett ezentúl az ellenzéki előválasztás győztesét, Márki-Zay Pétert kell megállítani.

Az új ellenségképet Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője mutatta be Facebook-oldalán. „Hát eldőlt: Márki-Zay Péter lesz az, akinek a hátán Gyurcsány Ferenc visszatérne a hatalomba” – írta Kocsis, aki szerint Karácsonyt csak lecserélték, de a baloldali politika maradt, Gyurcsány Ferenc és a DK befolyása csak erősödött.

Hogy mitől erősödött ez a befolyás, amikor Márki-Zay 56,69–43,31 százalékos szavazataránnyal, közel 90 ezer szavazattal nyerte az előválasztás második fordulóját Dobrev Klárával, a DK jelöltjével szemben, azt Kocsis Máté nem magyarázta meg, de a propagandában úgysem az érvek számítanak, Gyurcsány Ferenc pedig továbbra is hivatkozási alap marad.

„... a petíciós aláírásgyűjtést folytatjuk, meg kell állítanunk őket! Stop Gyurcsány, Stop Márki-ZayHajrá, Magyarország!” – zárta bejegyzését a Fidesz frakcióvezetője.

A poszthoz elsőként szólt hozzá Hollik István, a kormánypárt kommunikációs igazgatója: „Nem engedjük, hogy visszatérjen a múlt. Meg fogjuk állítani őket!” –helyeselt Hollik, aki egy hónappal ezelőtt még úgy nyilatkozott a Telexnek, hogy Márki-Zay nem Gyurcsány embere, ezért nem is lehet a baloldal miniszterelnök-jelöltje.

Túl sokat tettek már bele

Hollik október 3-án, a közrádióban arról beszélt, hogy egymilliónál is többen töltötték ki a Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! petíciót. Azt  pedig épp a Telex számolta ki, hogy a Fidesz költötte el a legtöbb pénzt az előválasztást lejáratni próbáló kampányra, 369 millió forintot, ami több, mint a teljes ellenzék kampányráfordítása (Karácsony Gergely csapata is „csak" 151 milliót költött erre a célra a portál számításai szerint).

Így érthető, ha Fidesz kommunikációs gépezete nem szívesen engedné el a nagy anyagi befektetéssel, erőbedobással felépített propagandagépezetet – inkább kicserélnek egyetlen szereplőt a műsorban.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.