Egy hetedik frakciót is létrehozna a parlamentben Márki-Zay

  • narancs.hu
  • 2021. október 19.

Belpol

Azok ülhetnének be, akik a többihez nem tartoznak.

Márki-Zay Péter az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt arról, hogy szeretné, ha lenne frakciója azoknak is, akik nincsenek benne a hat ellenzéki párt egyikében sem, ennek lehetne bázisa az MMM. 

Az előválasztás eredményéről kifejtette, hogy nem sokan fogadtak volna erre az eredményre, de a legnagyobb győzelem az országé, megmutatták, hogy sok kicsi mire képes. Szerinte a legnagyobb csoda az volt, hogy 220 ezer olyan fiatal mozdult meg, akik „reményt láttak”.

A miniszterelnök-jelölt a kis pártokról és a civilekről beszélve hangsúlyozta, hogy a képviseletet nekik is meg kell adni a parlamentben. Míg tegnap arról beszélt, hogy az MMM-ből nem csinál pártot, most elmondta: szeretné, ha lenne frakciója azoknak is, akik nincsenek benne a hat ellenzéki párt egyikében sem, ennek lehetne bázisa az MMM. Elképzelése szerint úgy szeretné, ha lenne olyan hetedik frakció, ahol nem a hat párthoz tartozók foglalnak majd helyet 2022 után.

Saját frakciójában azokat a civileket képzeli el, akiknek a parlamentben a helyük, de hozzátette: pártfüggetlen miniszterelnök-jelöltként minden frakciót sajátjának kell éreznie.

Az elkövetkezendő időszakról beszélve elmondta, hogy a következő napokban összeül azzal a három párttal is a hat közül, amelyek az előválasztásban Dobrev Klárát támogatták, tehát leül beszélni Gyurcsány Ferenccel is. Az első feladatnak azt tartja, hogy az előválasztás okozta – "remélhetőleg csak felületes" – sérüléseket be kell gyógyítani, ezért azt szeretné, ha az ellenzéki pártok közösen ünnepelnének október 23-án, szombat délután. A helyszínt már lefoglalták, az Astoria és Blaha Lujza tér környékén lesz az ünnepség, ahová természetesen várja Dobrev Klárát is.

Szerinte az, hogy ő lett a közös miniszterelnök-jelölt, egy kultúraváltást jelent.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?