Vasárnap rendhagyó nyílt nappal folytatódik az SZFE-s diákok demonstrációja

 • narancs.hu
 • 2020. szeptember 12.

Belpol

Továbbra sem kaptak érdemi reakciót a két héttel ezelőtt kihirdetett követeléseikre a Minisztériumtól.

"Mi, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói, továbbra sem kaptunk érdemi reakciót a két héttel ezelőtt kihirdetett követeléseinkre a Minisztériumtól; az antidemokratikus módon kinevezett kuratórium tagjai viszont gőzerővel folytatják az ellenünk indított lejáratókampányt.

Azt állítják rólunk, hogy egy zárt közösség vagyunk - szeretnénk meghívni egy nyílt napra, és ezzel a Titkos Egyetem tiszteletbeli hallgatójává avatni minden érdeklődőt" - írják az SZFE hallgatói a Facebook-on meghirdetett vasárnapi esemény oldalán.

Közleményükből kiderül, hogy vasárnap nyílt napot tartanak a Titkos Egyetemen: reggel 10 és délután 15 óra között várják az érdeklődőket. "Az elfoglalt épületbe természetesen továbbra is csak az Egyetem polgárai léphetnek be, a kurzusok és előadások azonban néhány óra erejéig kiköltöznek Magyarország legszabadabb utcájába".

A program a tervek szerint egy közösségi földön reggelizéssel indul, amit "szoros órarend követ":

 • amíg a sarkon Hajdu Szabolcs tart improvizációs gyakorlatot,
 • addig a parkolóban Ascher Tamás szónokol,
 • az épület előtt pedig Enyedi Ildikó ad órát.
 •  

  A diákok folytatják a demonstrációt, mert továbbra sem kaptak érdemi reakciót a szűk két héttel ezelőtt kihirdetett követeléseikre az általuk legitimnek tartott tárgyalópartnertől, az Innovációs- és Technológiai Minisztériumtól. A héten levélben szólították fel Palkovics Lászlót, hogy az intézmény élére kinevezett kuratóriumot hívja vissza, az oktatás körülményeit pedig állítsa helyre.

  "A matiné jellegű demonstráció ezúttal is az Egyetem autonómiájáért folytatott küzdelmet hivatott szolgálni" - zárul a közlemény.

   

  Vidnyánszky: Az Amnesty képezte ki a tiltakozó SZFE-s diákokat

  Olyan híreket kapott. Interjút adott az Origónak Vidnyánszky Attila, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke, amelyben ismételten a politikusokra és az egyetem vezetésére hárította az egyetem körül kialakult helyzet felelősségét. Mint ismert, a kuratórium önkényesen átírta a Szervezeti és Működési Szabályzatot úgy, hogy az egyetem vezetőit megfosztották jogköreiktől, és gyakorlatilag elvették az egyetem autonómiáját.

  Figyelmébe ajánljuk