Vége a Fővárosi Közbeszerzési Kft.-nek

  • narancs.hu
  • 2019. március 27.

Belpol

A Fővárosi Közgyűlés döntött a megszüntetésről.

Megszüntetik a Fővárosi Közbeszerzési Kft.-t - döntött szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés.

A mai döntés értelmében a szervezetet jogutódlással szűntették meg: beolvad a budapesti városüzemeltetési holdingba, a BVH Zrt.-be.

A fővárosi ajánlatkérők közbeszerzési eljárásainak lebonyolítását végző közbeszerzési kft.-t a Fővárosi Közgyűlés 2015 decemberében hozta létre - írja az MTI közleménye. A kft.-t  (a működési költségeinek optimalizálása, a szakszerű és hatékony társasági gazdálkodás elősegítése érdekében) először 2017-ben megvette BVH Zrt., ezzel megszüntették közvetlen önkormányzati tulajdonú társasági státuszát, majd feladatkörét az elmúlt években többször módosították.

A 2018. március 1-jétől módosított hatályos értékhatárok alapján jelentősen csökkent azonban az eljárások és feladatok száma, amelyek a közbeszerzési kft. feladatkörébe tartoznak - írják a közleményben. Emiatt a fővárosi önkormányzat 2019. évi költségvetése ismeretében a Főpolgármesteri Hivatal tekintetében nem merül fel olyan feladat, amely a hatályos értékhatárok alapján a társaság feladatkörébe tartozna.

Az elfogadott javaslat szerint a fővárosi önkormányzat és a Főpolgármesteri Hivatal esetében április elsejét követően a közbeszerzési eljárások lefolytatását a Főpolgármesteri Hivatal feladatkörébe utalják. A többletfeladat miatt ötfős létszámemelésről is döntött a testület.

Felülről jött - A Fővárosi Közbeszerzési Kft. kudarca

Egyszerűbb, hatékonyabb, olcsóbb és korrupciótól mentes közbeszerzések lebonyolításáért hívták életre két éve a Fővárosi Közbeszerzési Kft.-t. És hogy mi maradt a nagy ötletből? Folyamatosan csúszó közbeszerzések, veszteséges működés és több százmilliós adósság.

Figyelmébe ajánljuk