Kérdőjelek a magyar oltási program körül

Versenyfutás félhomályban

Belpol

Az Orbán-kormány mindent a keleti vakcinák beszerzésére tett fel, az oltási kampány megszervezésére és a lakosság tájékoztatására kevesebb energiát fordít. A sebtében postázott védettségi igazolványok is okozhatnak még kellemetlen meglepetéseket.

Magyarország uniós összevetésben jól halad a koronavírus elleni védőoltások beadásával. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legfrissebb – összehasonlításra alkalmas – adatai szerint nálunk a felnőtt lakosság 17,9 százaléka kapta meg a Covid-19 elleni vakcina első dózisát, 5,3 százalék pedig a második adag oltást is felvette. Az uniós átlag 10,4, illetve 4,5 százalék. Magyarországot csak Málta előzi meg 18,3 százalékos átoltottsággal, míg a sor végén kullogó Bulgáriában és Lettországban a 18 év felettiek alig több mint 5 százalékát sikerült akár egyszer beoltani.

Az EU-tagállamok közötti ordító különbségeket az okozhatja, hogy bár a nyugati gyártókkal (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) kötött közös megállapodások szerint minden ország lakosságarányosan részesedik ezekből a vakcinákból, nem minden ország hívta le a teljes keretét, néhol a drágább és nehezebben tárolható mRNS-alapú vakcinák helyett inkább az AstraZenecától rendeltek sokat, a brit–svéd gyógyszeróriás viszont az ígért mennyiségnél egyelőre lényegesen kevesebbet szállít az EU-ba. A kiugró magyar adat elsősorban persze nem az EU-n belüli elosztás egyensúlytalanságainak tudható be, hanem annak, hogy a kormány Brüsszel és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkerülésével „keleti” vakcinákból is szép számmal vásárolt: lapzártánkig a kínai Sinopharmtól 1,1 millió, az orosz Szputnyik V oltásból 676 ezer adag érkezett. Az oroszok egyébként komoly késedelemben vannak a teljesítéssel, a január 22-én aláírt – és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Facebook-oldalán nemrég nyilvánosságra hozott – szerződés szerint már 1,6 millió dózist kellett volna Magyarországra szállítaniuk.

Koronavírus - Vakcinák átadása a háziorvosoknak Kecskeméten

 
A sok sem elég
Fotó: Bús Csaba/MTI

A beérkezett vakcinamennyiség lakosságszámhoz viszonyított arányá­ban ezzel együtt elsők vagyunk az EU-s mezőnyben, de az oltások beadatásában kevésbé hatékony az Orbán-kormány; az ECDC legutóbbi közleménye szerint a beérkezett vakcinák 79,3 százalékát oltották el Magyarországon, ezzel az uniós középmezőnybe tartozunk. Pár hete volt egy olyan pillanat is, amikor az utolsók voltunk 56 százalékos felhasználási aránnyal. A lassúság valószínűleg csak részben tulajdonítható a kormány bénaságának, az is hozzátartozik a teljes képhez, hogy a többi ország nem kap egyszerre akkora szállítmányokat, mint mi a kínaiaktól, a keleti vakcináknál ráadásul minden gyártási tételt külön be kell vizsgálni a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboratóriumában, ami megint csak időigényes. Az sem véletlen, hogy arányaiban a Szputnyikból oltjuk el a legkevesebbet – az orosz vakcina két dózisa különböző összetételű, ezért a második adagokat ennél az oltóanyagnál több hétre félre kell tenni.

Regisztráció a semmibe

Érdekes adat, hogy bár összesített átoltottságban másodikok vagyunk Európában, a 80 év felettiek csupán 53,3 százalékát sikerült beoltani eddig, ami közepes teljesítmény – Írországban a leginkább veszélyeztetett korcsoport 87 százaléka, Finnországban 79,5 százaléka megkapta már az első adagot. A 70–79-es és a 60–69-es korosztály átoltottságában viszont Magyarország az első 48,7 és 27,6 százalékkal. Több magyarázata is lehet annak, hogy a 80 év felettiek közül mintegy 200 ezren nem kaptak még oltást. Elképzelhető, hogy az oltási kampány nálunk kevésbé fókuszál a legidősebbekre, mint más országokban, de az sem lehetetlen, hogy a központi regisztráció képez gátat az időseknél. Müller Cecília országos tiszti főorvos hétfői tájékoztatása szerint 3,3 millióan regisztráltak eddig az oltásra Magyarországon, ami a 8 milliós oltható népesség 41 százaléka. A regisztráltak életkori megoszlásáról viszont semmilyen információt nem közöl a kormány.

A regisztráció módja és az oltási kampány kormányzati kommunikálása mindenesetre biztosan nem tett jót az oltási kedvnek. A vakcinainfo.gov.hu oldal decemberi indulása után hosszú hetekig azt sem lehetett tudni, mire jó a regisztráció, a kormány illetékesei eleinte csak igényfelmérésként hivatkoztak rá. Később egyértelművé vált, hogy a háziorvosoknál nem lehet regisztrálni, így aki nincs benne valamelyik kiemelt csoportban (egészségügyi, szociális, rendvédelmi dolgozók, kritikus infrastruktúrák dolgozói), az kizárólag a központi regisztráció útján juthat oltáshoz. Sokan aggódtak azonban, mert a központi honlap a legtöbbeknek nem küld visszaigazoló e-mailt a regisztráció után, és a postai úton regisztráló idősek sem kapnak visszajelzést arról, sikeres volt-e a regisztrációjuk. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság álláspontja szerint az állampolgárok elvben kérhetnek tájékoztatást a regisztrációs adatokat kezelő Miniszterelnöki Kabinetirodától, illetve a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK), ennek a válaszadási határideje azonban akár három hónapra is kitolható.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

„Félig-meddig röhögtem”

  • Soós Tamás

Rapben ritkán hallani ennyire zavarba ejtő érzelmességet, amelybe mégis rengeteg ön­irónia vegyül. A Take Me Please című, Friss Hús-nagydíjas kisfilmjéről ismert animátor, Hegyi Olivér nemrég adta ki első, punkosan nyers lemezét Sírunk és nevetünk címen, s a korong generációs látleletnek sem utolsó. Ön­ostorozó szövegekről, a harmincpluszosan kezdett rapkarrier előnyeiről, és arról a politikai szakadékról is beszélgettünk, ami a Fidesz-szavazó szülőktől választja el a korosztályát.

Odalent, a fenéken

  • Bacsadi Zsófia

Jimmy McGovern és a BBC háromrészes drámasorozata nem bíbelődik sokat az expozícióval: egyből behajítja nézőjét az addig büntetlen előéletű Mark Cobden (Sean Bean) börtönfelvételi procedúrájába.

Kebabpizza

A podcast a hangzó újságírás gonzója vagy punkja, s hogy ez felszabadító megújulása, vagy épp válságtünete, hovatovább hattyúdala-e az audiozsurnalizmusnak, az továbbra is a befogadói ízlésen múlik. Az mindenesetre kétségtelen, hogy ami izgalom ma ebben a műfajban vagy műnemben lehet, az leginkább a podcast háza táján keresendő.

Verseny, társakkal

A járványadatok ismeretében fölöttébb abszurd és érzéketlen dolog lenne Beethovent megtenni 2020 nagy vesztesének, de tény, hogy a komponista emlékéve jócskán megsínylette a (kultúr)élet leállását.

Helyzetgyakorlatok

  • TPP

Pályaindító film volt a Rengeteg, eredeti, szokatlan, izgalmas. Hét, egymással közvetlenül össze nem függő etűd, hét, visszatérő kört le­író párbeszéd, hét, ítéletalkotó reflexeinket próbára tevő, nyitott befejezésű, ám önmagukba zárult világok találkozásra való képtelenségét megjelenítő szituáció.

„A pénz nem elég”

Megkerülhetetlen gyűjtő, a magyar kultúra egyik legbefolyásosabb szereplője. Egyebek mellett gyűjteményépítésről, a Centre Pompidou akvizíciós bizottságában vitt szerepéről és a Magyar Nemzeti Bank műtárgyvásárlási tanácsadójának a feladatairól kérdeztük.

Pogromok alulnézetből

Apor Péter legfőbb kutatási területe Kelet-Közép-Európa kultúrtörténetének vizsgálata a 20. század második felében, a térség nemzetközi folyamatokban betöltött szerepének áttekintésével kiegészítve.

Városvarázs

  • Sándor Panka

Pelsőczy Réka rendezése felvillantja a lehetőséget, hogy milyen is lenne, ha friss szemmel, turistaként tekinthetnénk Budapestre.

Komisszárkultúra – I. rész

  • Farkas Zsolt

Kulturális hadviselés hosszú távú politikai program- és stratégiajavaslat a „NER” (Orbán-Fidesz) számára, hogyan kell a magyar közintézményrendszer totális bürokratikus fideszesítését betetőzni a kultúra és az oktatás minden résztvevője, és végső soron mindenki gondolkodásának fideszesítésével.

Géppuskával Bodri ellen

Gyakori, hogy a szomszédban kutyás, macskás, netán kígyót tartó ember lakik, de mi a teendő, ha a lakóközösségből valakit sérelem ér? Milyen írott és íratlan szabályok szerint zajlik a kisállatos együttélés a társasházakban?

Eszi, nem eszi

A világon előállított összes élelmiszer egyharmada hulladékká válik, mielőtt a termelőtől a fogyasztóig jutna. Az élelmiszer-pazarlás Magyarországon is jelentős, de jó néhányan vannak, akik megpróbálnak tenni ellene.