Veszélyben az Index szerkesztősége, írja az Index

  • narancs.hu
  • 2020. június 21.

Belpol

Magyarország egyik legnagyobb online hírportálja szolgálati közleményben hozta a nyilvánosság tudtára: veszélyben a függetlenségük.

"Most bizony azt érezzük, az Index szerkesztősége veszélyben van. Kívülről ugyanis olyan befolyás ért minket, amelynek vége a szerkesztőség megszűnése lehet. Aggódunk, hogy egy csapásra, egy szervezeti váltással elvesznek azok az értékek is, amelyek miatt ma az Index az ország legnagyobb és legolvasottabb lapja lett", írják rövid szolgálati közleményükben az indexesek.

A szabadindex.eu-n műkődő Index-barométert szűk két éve hozták létre, hogy közvetlenül kommunikálhassák, ha a függetlenségük veszélybe kerül. Ekkor nyilvánították ki, hogy "tartalmi függetlenség" és a "szerkesztőség érinthetetlensége" nélkül nem létezik Index.

Idézzük a közleményt:

  • "Mi ugyanis olyan lapot szeretünk és szeretnénk, amelynek szerkesztősége továbbra is független, szabad, autonóm és egyetlen szervezetben dolgozik, és amelynek léte és munkája nem függ semmilyen politikai vagy gazdasági hatalom kiszámíthatatlan és változó ízlésétől.
  • Olyan lapot, amelyben nem politikusok, kormányzati kijáróemberek vagy gazdasági szereplők mondják meg, milyen cikket kell kirakni vagy levenni.
  • Olyan lapot, amelynél a címeket és képeket a szerzők és a szerkesztők határozzák meg.
  • Olyan lapot, amely nem fél beszámolni botrányokról, visszaélésekről, és nem ódzkodik leírni politikusok, közszolgák vagy cégek nevét, ha egy nekik kellemetlen sztorit tár fel - és akkor sem ijed meg, ha az érintettek bosszúsak.
  • Olyan lapot, amelynél a szerkesztőség újságírói és szerkesztői együtt gondolkodnak, és együtt döntik el, hogy mit tartanak sztorinak, és hogy a témával milyen mélységben foglalkoznak.
  • Olyan lapot, amelynél a szerkesztőség tagjai határozzák meg a címlap tartalmát, és hogy milyen cikkeket, videókat helyeznek el rajta.
  • Olyan lapot, amelynél nem a tanácsadóként feltűnő, kétes hírű politikai kavarók határozzák meg, hogy a szerkesztőség hogyan és milyen felállásban dolgozzon.
  • Olyan lapot, amelynél nem kívülről döntik el, hogy kikkel dolgozunk és kikkel nem a hírszerkesztőségben.
  • Olyan lapot, amelyhez az olvasók bármikor fordulhatnak a történeteikkel, videóikkal, legyen szó bármilyen furcsaságról, visszaélésről, hivatali packázásról, helyi kiskirály basáskodásáról vagy egyszerű tahó parkolásról.
  • És olyan lapot, ahol a hozzánk ezekkel a történetekkel forduló olvasók nyugodtan bízhatnak abban is, hogy a kilétüket nem felfedve adunk nyilvánosságot ezeknek.

Nem vagyunk biztosak abban, hogy sokáig tudunk ilyen lapot csinálni, és mivel hiszünk a nyilvánosságban, úgy gondoljuk, hogy erről önöknek, nektek, olvasóinknak is tudni kell.

A következő napokban eldől az Index sorsa. Beszámolunk a fejleményekről itt, az Indexen és a Facebookon, ameddig tudunk. Ameddig lehet."

Arról, hogy mi történhet a háttérben, a 24.hu írt vasárnap délután. A cikk szerint "az Index vezetésével olyan átalakítási tervet közöltek a héten, amelynek nyomán a szerkesztőség egy részét külsős cégekbe szerveznék ki". A portál úgy értesül, hogy "az egyik ötletgazda Gerényi Gábor, az Azonnali résztulajdonosa, aki nemrég tanácsadóként jelent meg a lap életében".

A 444.hu ugyenerről írt vasárnap este. A cikk szerint "Gerényi feltűnése azért is volt baljós jel, mert ő ismerten annak a Vaszily Miklósnak a barátja, aki a néhány hónapja vette át az Index hirdetéseit és üzleti ügyeit kezelő Indemedia-cégcsoport vezetését. Vaszily Miklós pedig Mészáros Lőrinc első számú médiaembere, aki az MTVA-t, majd Echo TV-t igazgatta sokáig, korábban kulcsszerepet játszott az Origo átfazonírozása során is, és jelenleg is vezeti a TV2 igazgatóságát."

Figyelmébe ajánljuk