Vidékre megy a fővárosi tanár, mert ott fizetik az ebédjét

  • narancs.hu
  • 2023. június 10.

Belpol

A Népszava szerint az iskolák vészforgatókönyvvel készülnek arra, hogy ősszel megint kevesebb pedagógus kezdi az új tanévet.

Az iskolák azzal számolnak, hogy az őszi tanévkezdésig még több tanár elhagyja a pályát – írja a Népszava.

Az egyik budapesti intézményben biológia, földrajz és fizika szakos pedagógusokból van hiány. Egy fiatal, matematika szakos tanár vállalta, hogy bár nincs fizikatanári végzettsége, fizikát is fog tanítani.

Az iskolában legutóbb hárman jelentették be a távozásukat. Ketten elhagyják a pályát, harmadik kollégájuk egy vidéki általános iskolába megy tanítani. Döntésében közrejátszott az a szempont, hogy azon a településen az önkormányzat minden tanár ebédjét kifizeti. A Népszava cikkéből nem derül ki, melyik ez a település.

Az említett intézményben a napközis nevelők arra készülnek, hogy tanítói feladatokat fognak ellátni az alsó tagozatos osztályokban, a felsőbb évfolyamon pedig megszűnik a napközi. A könyvtáros tanár munkaideje felében tanítani fog és felzárkóztató foglalkozásokat tart. Az intézmény nem tudja vállalni tovább a differenciált órák tartását, szakkörök már két éve nincsenek. 

Mint kiderült, egy szomszédos iskolában nyolc alsós osztályra jut négy tanító, emiatt a felső évfolyamokon tanító magyar szakos pedagógusok tanítanak az alsó tagozaton is. Akad igazgató, aki még nem tudja, kik lesznek a szeptembertől induló új osztályok osztályfőnökei. Ennek a Népszava tapasztalata szerint nem csak az országgyűlés elé került státustörvény az oka, hanem az, hogy évek óta alacsonyak a fizetések.

A dabasi Gyóni Géza Általános Iskola egyszerre nyolc, különböző szakos pedagógust keres a Facebookon, és összességében több ezer iskolai és óvodai álláshirdetéssel lehet találkozni. 

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás a lapnak arról nyilatkozott, hogy bár a Belügyminisztérium 2025-re bruttó 800 ezres tanári átlagfizetést ígér, valójában komoly garanciák nincsenek a béremelésre. Totyik emlékeztet, néhány jogszabály-módosítással a kormány tavaly decemberben lehívhatta volna a pedagógusok bérrendezésére szánt uniós forrásokat, de nem tette meg. Ha meg is állapodna a vitás ügyekben az Európai Unióval, a béremelést elő kellene finanszíroznia, erre pedig a költségvetésben semmilyen forrást nem különített el.  

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk