„Vissza fog hullani a fejére” – interjú Kis Jánossal az Orbán-rezsimről és az ellenzék lehetőségeiről

  • narancs.hu
  • 2013. március 27.

Belpol

Orbán Viktor rendszere vagy a demokrácia teljes leépítése árán konszolidálható, vagy sehogy – állítja Kis János. Ajánló a csütörtökön megjelenő Magyar Narancs interjújából.

„Leginkább a két világháború közötti parlamentáris autoritarizmusra hasonlít, amikor volt országgyűlés és abban több párt volt, de volt egy leválthatatlan kormányzó párt, amelynek nem nagyon kellett az ellenzékével törődnie. A két világháború közti rezsimre emlékeztet az állam túltengése és a gazdasági nacionalizmus is. A Horthy-kultusz mindehhez igen jól illeszkedik” – mondja Kis János a Narancs holnapi lapszámában megjelenő nagyinterjúban, amikor a jelenlegi magyar politikai berendezkedést jellemzi. A filozófus leszögezi: ha „a NER működik, a demokrácia nem működik”.


Fotó: Németh Dániel


Kis szerint a Nemzeti Együttműködés Rendszerét kétféleképp lehet konszolidálni. „Az egyik út: teljes gazdasági bezárkózás, a piacgazdaság felszámolása, kilépés az EU-ból, a politikai ellenzék totális kiszorítása. Ez az út Belaruszba vezet. A másik út: kompatibilissé tenni a rendszert a kapitalista piacgazdasággal, a többpártrendszerű demokráciával, az Európai Unióval. Ez a NER vége lenne.”

Interjúalanyunk szerint, noha az Ipsos legfrissebb közvélemény-kutatása a rezsicsökkentés hatására jelentős Fidesz-erősödést mutatott, még korántsem biztos, hogy tendenciózus emelkedés lesz. Ráadásul „nem tudhatjuk, mikor következik be egy olyan krízis, amelyen már nem képes úrrá lenni” a kormány. „Még nincs vége a forint megingásának, amit az alaptörvény negyedik módosítása okozott. Ki látta előre a módosítást? Ki látta előre, hogy a pénzpiac közvetlenül reagálni fog egy politikai aktusra? A NER valójában igencsak törékeny rezsim. Ha pedig előáll egy komolyabb krízis, azon rezsicsökkentéssel vagy hasonló trükkökkel már nem lehetne segíteni.”

Kis János szerint egy ilyen komolyabb krízis esetén nem lehet gyógyszer a kormánypárt által oly kedvesen használt szociális demagógia és nacionalizmus sem. Sőt, „amikor nyakunkon lesz a baj, erre nemcsak az ország fog ráfizetni, hanem Orbán is. Az általa éveken át módszeresen táplált indulatok ellene fognak fordulni. Elvégre ő a kormány, neki kell majd a mentőcsomagról megalkudnia, azonnali, durva megszorító intézkedéseket keresztülvinnie. (…) Azzal fogják vádolni, hogy kiszolgálja az általa szünet nélkül támadott bankokat, multikat és nemzetközi szervezeteket, és ez a vád épp az ő retorikájára fogékony közönségben fog megtapadni.”


A csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban Kis János ezen kívül beszél még a magyar Beppe Grillo feltűnésének veszélyéről, a kormányzásképtelenség lehetőségéről, az MSZP és az ellenzék dilemmáiról, a bal- és jobboldal közti kiegyezés és az új alkotmány szükségességéről is.

Figyelmébe ajánljuk