Visszaszólt az V. kerület Karácsonynak: "A főváros gondatlan gazdája a Podmaniczky és a Vörösmarty térnek"

  • narancs.hu
  • 2022. június 16.

Belpol

Szentgyörgyvölgyi Péter többször jelezte a főváros vezetésének, hogy átvennék a közterületek karbantartását.

Az V. kerületi önkormányzat szerint a főváros felelőtlen, gondatlan gazdája a Podmaniczky és a Vörösmarty térnek, ezért a főpolgármester "ne csodálkozzon" azon, ha helyette a kormány gondoskodna ezekről a közterületekről.

A Belváros önkormányzata csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményben reagált Karácsony Gergely Facebook-bejegyzésére, amiben a főpolgármester kifogásolta azt a sajtóban megjelent tervet, miszerint több V. kerületi közterületet állami tulajdonba vennének.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a kormány államosítana három kiemelt budapesti közterületet: a Podmaniczky Frigyes tér, a Vörösmarty tér és a Széchenyi István tér most a Fővárosi Önkormányzat tulajdona, de augusztustól állami tulajdonba kerülne, méghozzá anyagi ellentételezés nélkül, vagyis ingyen. Aztán mindhármat megkapná a fideszes vezetésű V. kerület, méghozzá Rogán Antal volt polgármester tárcájának javaslatára. 

Minderre Karácsony Gergely úgy reagált, ha a törvényt valóban benyújtják és elfogadják, akkor a főváros perelni fog, de addig is folytatják a Széchenyi tér tervezését, amely "a megújuló Lánchíddal együtt a 150 éves Budapest történelmi nagyszerűségéhez méltó és egyszersmind igazi 21. századi zöld köztér lehet. Ha addig el nem lopják."

Erre reagált most az V. kerület, akik közleményükben közölték: a Podmaniczky és a Vörösmarty teret 2019-re Belváros önkormányzata kormányzati támogatással újította meg. "A két V. kerületi tér fővárosi fenntartású,

Karácsony Gergely azonban felelőtlen, gondatlan gazdájuk: évek óta elhanyagoltság, kiégett fű, piszok és szemét jellemezte a népszerű köztereket, pedig ezek impozáns részei lehetnének a Belvárosnak, Budapestnek.

A közlemény szerint Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi polgármester többször jelezte a főváros vezetésének, hogy átvennék a közterületek karbantartását. Végül megjegyzik: a főpolgármester rendkívül fontosnak tartja a tereket, de 2019 óta "jóformán egyáltalán nem látják el azok üzemeltetési feladatait és 2022. április 28. óta mindenféle anyagi ellentételezés nélkül ezek elvégzését Belváros Önkormányzatára bízták", miközben a terek hasznosításából - így például a karácsonyi vásárból - származó bevételek a fővárosi önkormányzathoz folynak be.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!