Jogerős: megtorlásként rúgták ki az SZFE volt oktatóját

  • narancs.hu
  • 2022. június 16.

Belpol

Faur Annát munkáltatójának nem tetsző véleményének megfogalmazása miatt bocsátották el – állapította meg a bíróság. 

Másodfokon, vagyis már jogerősen is kimondta a bíróság: Faur Annát jogellenesen rúgták ki a Színház- és Filmművészeti Egyetemről (SZFE), elbocsátásának indoka pedig valójában megtorlás volt – olvasható a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleményében.

Faur Anna, az SZFE egykori oktatója élesen bírálta a 2020-ban lezajlott modellváltást, aktívan részt vett az SZFE-dolgozók egyetemi autonómiáért szervezett sztrájkjában és az egyetemfoglalás filmes dokumentálásban is. A bíróság most kimondta,

elbocsátása megtorlás volt, mégpedig azért, mert az SZFE oktatója a munkáltatójának nem tetsző véleményt fogalmazott meg.

Faur Anna a TASZ segítségével első fokon már tavaly októberben nyert a bíróságon, de a munkáltatója fellebbezett. A munkáltató arra hivatkozva támadta meg a bíróság döntését, hogy a sztrájkban való részvétel valójában nem is számít véleménynek, ezért ennek védelmére az egyetem volt oktatója nem hivatkozhat. A másodfokú bíróság azonban úgy vélte: Faur Annát azért érte hátrányos megkülönböztetés és megtorlás, mert kiállt saját magáért és az SZFE közösségéért.

A TASZ bízik benne, hogy eredményük túlmutat az SZFE ügyén és megmutatja: „nem lehet a munkavállalót a kirúgás fenyegetésével elhallgattatni.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk