Vizsgálatot indított az Európai Bizottság a kedvezményezett újságárusok ügyében

  • narancs.hu
  • 2022. december 20.

Belpol

A DK még júniusban fordult a testülethez, miután bizonyos lapok árusítóinak megszűnt a területhasználati engedély-kötelezettsége.

Molnár Csaba, a DK EP-képviselője közölte, hogy az Európai Bizottság hivatalos levélben arról tájékoztatja pártját, hogy a brüsszeli testület vizsgálatot indított egy, a médiapiacot érintő ügyben – írja a Média1.

A Demokratikus Koalíció (DK) uniós képviselői idén júniusban azután fordultak az Európai Bizottsághoz, hogy Molnár Csaba szerint

„trükkös megoldással újabb támadást indított az Orbán-kormány a magyar sajtószabadság megmaradt szigetei, a független újságok ellen. Megszüntették a kormánypropagandát – vagyis a szankciós hazugságokat terjesztő állami hirdetéseket – tartalmazó lapok árusítóinak területhasználati engedély-kötelezettségét. Így az újságárusok bürokratikus eljárás nélkül árusíthatják a propagandasajtót, míg az állami hirdetéseket nem kapó, ellenzéki és független lapok eltűnhetnek az utcáról.”

A DK szerint ezzel a rendelettel az Orbán-kormány az elmúlt 12 évben megtépázott sajtószabadságot rombolja tovább. A párt ezzel kapcsolatban közölte: hivatalos válaszában a brüsszeli testület azt írta, hogy vizsgálja az ügyet annak érdekében, hogy biztosítsa az uniós jog, illetve az Európai Unió Alapjogi Chartájába foglalt véleménynyilvánítás és tájékozódás szabadságának tiszteletben tartását.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk