Uszítás helyett valódi gyermekvédelmet követelnek

  • narancs.hu
  • 2022. január 14.

Belpol

A Budapest Pride szervezői is reagáltak a miniszterelnök nyilatkozatára, az állami gondoskodás hiányosságaira emlékeztetnek.

 

„Szándékos félrevezetéssel próbálja összemosni a gyermekbántalmazást Orbán Viktor a meleg és leszbikus emberekkel. Valójában a kormány a gyermekbántalmazó, ami az elmúlt években számtalan gyerek testi, lelki és érzelmi egészségét sem szégyellte feláldozni a hatalom megtartása érdekében. Az a kormány a gyerekbántalmazó, amelyik miatt több száz nehéz sorsú, bántalmazott gyereket nem fogadhatnak örökbe, akiknek így vagy az állami gondozásban, vagy külföldi örökbefogadóknál kell felnőnie” – olvasható a Budapest Pride és a a Szivárvány Misszió Alapítvány által kiadott közleményben.

Több mint harminc éve kötelező a magyar kormányra nézve az az elv, hogy a gyermeket érintő kérdésekben mindig elsősorban a gyermek érdekét kell figyelembe venni, ez benne van a Gyermekjogi Egyezményben, amely a magyar jognak is része – emlékeztet a közlemény.

A Pride és az Alapítvány Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli nyilatkozatára reagált. Amikor a kormány népszavazási kezdeményezéséről beszélt a Kossuth Rádióban, a homoszexualitásról azt mondta,  „aztán hogy ez elvezet-e a pedofíliához vagy sem, az egy másik kérdés, erről van egy nagyon nagy vita”. 

 

 

A miniszterelnök szavaira Ungár Péter is reagált:

A gyerekeknek joguk van a testi, lelki és érzelmi biztonsághoz, emberi méltóságukat a hatalomnak védenie kell. A magyar állam azonban sokszor képtelen biztosítani a gondjaira bízott gyerekeknek az egészséges, aktív, érzelmileg stabil gyermekkorhoz szükséges feltételeket. A gyermekotthonok alulfinanszírozottak, és több helyen is előfordul gyerekbántalmazás – érvel a Pride és az alapítvány. 

Szerintük az örökbefogadások szabályozásában sem érvényesülnek a gyermekvédelmi alapelvek: nem a gyermekvédelmi szakemberek, hanem a családügyi miniszter dönt arról, egyedülállók – köztük azonos nemű párkapcsolatban élők – lehetnek-e örökbefogadók. Sok gyerek, akit nem fogadhatnak örökbe egyedülállók és azonos nemű párok, állami gondozásban marad, vagy külföldi családhoz kerülhet. Miközben – érvel a közlemény – az azonos menű párok sokszor a legfelkészültebb szülők közé tartoznak, mert tudatosan, hosszú ideig képezik magukat erre a feladatra. 

Az, hogy az LMBTQ-témákat nem lehet oktatni iskolákban Magyarországon, azzal jár, hogy az érintett fiatalok nem juthatnak hozzá időben, prevenciós céllal a megfelelő információhoz és támogatáshoz, ez veszélyezteti a lelki egészségüket. Pedig nekik is joguk van megkapni a személyiségük kibontakoztatásához szükséges oktatást és nevelést – így a közlemény, amely emlékeztet a strasbourgi bíróság, az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága és a Velencei Bizottság álláspontjára ez ügyben.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk