Visszautasították a Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatójának a pályázatát

  • narancs.hu
  • 2024. július 15.

Belpol

Fazekas Csaba 2022 őszén kiállt a kirúgott kölcseys tanárok mellett.

A minisztérium elutasította a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatójának, Fazekas Csabának a pályázatát, erőssítette meg az igazgató a 444-nek. „Valóban nem kapott támogatást a Budapest VI. Kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatói feladatainak az ellátására benyújtott pályázatom. Ennél többet most nem esik jól írnom” - írta a lapnak.

Október végén adta be a munkaügyi keresetét az az öt tanár, akiket a tankerületi központ 2022 szeptemberében rendkívüli felmentéssel bocsátott el a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. Molnár Barbara, Ocskó Emese, Palya Tamás, Sallai Katalin és Törley Katalin alapjogi és munkaügyi érvekkel támasztották alá, miért volt jogellenes, diszkriminatív, aránytalan és szabálytalan az elbocsátásuk. Idén márciusban az iskola igazgatóját, Fazekas Csabát tanúként idézte a bíróság.

Az iskola igazgatója az elbocsátások idején a Facebookon írt arról, hogy a tanárok kirúgása súlyosan sértette a diákok tanuláshoz való jogát, majd kiállt a menesztettek mellett. A polgári engedetlenségről azt írta:

„Nem valakik ellen irányultak és irányulnak, hanem valamiért: az oktatás ügyének a szolgálatáért. Az egyre súlyosabb tanárhiány közepette például azért, hogy legyen nagyobb erkölcsi és anyagi megbecsülése a pedagógusszakmának.”

Fazekas a bíróságon arról beszélt, hogy eleinte még a tankerületi igazgatói értekezleten az intézményvezetők azt az instrukciót kapták Marosi Beatrixtól, hogy hagyjátok, hadd csinálják a tanárok az engedetlenkedést. Később azonban erről megváltozott a kommunikáció.

A kirúgásokról azt mondta:

„Amikor a leveleket átadták, épp helyettesítettem, tanórán voltam. Csörgött a telefonom, Marosi Beatrix volt az. Azt mondta, hogy gyere, az irodád előtt állok. Mondtam, hogy nem tudok, mert tanítok, mire azt mondta, nem baj, gyere le. Hárman jöttek, mondtak hat nevet, hogy ezt a hat nevet varázsoljam oda az irodába egyesével úgy, hogy ne találkozzanak egymással. Tehát egyik ajtón be, másik ajtón ki. Nem tudom, miért. Abban a pillanatban nem tudtam, mi történik, nem mondták meg. Félelmemben azt gondoltam, hogy most mind a hatot elveszítem. Ketten nem voltak bent az épületben, négyet tudtam odahívni. Behívták őket az irodába egyesével, átadták a levelet, kérték, hogy olvassák el a papírt, és vegyék tudomásul. Mindenki tudta, hogy mi történik, csak én nem, mivel nem hangosan olvasták fel.”

A bíró erre visszakérdezett, hogy eszerint a tanárok hamarabb tudták-e meg, hogy azonnali hatállyal felmentették őket, mint az iskola igazgatója, Fazekas Csaba igennel válaszolt, majd hozzáfűzte, hogy a munkaköri leírásában benne van, hogy a munkavállalók jogviszonyát érintő kérdésekben véleményt mond.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk