Vizsgálóbizottságok létrehozását kezdeményezi az ellenzék

  • narancs.hu
  • 2021. január 25.

Belpol

A jövőbeli kihívások sikeresebb kezeléséhez. A Fidesz enyhén szólva nem támogató.

A gazdasági válságot, a járvány elleni védekezést és a vakcinabeszerzéseket ellenőrző vizsgálóbizottságok létrehozását sürgeti az ellenzéki szövetség.

Közleményük szerint erre azért van szükség, mert úgy gondolják, „a vizsgálóbizottságok munkája hozzájárulhat a jövőbeli kihívások sikeresebb kezeléséhez, amellyel több ember életét és megélhetését lehet megmenteni”. Hozzátették, hogy „pártállástól függetlenül valamennyiünk közös célja kell, hogy legyen”, ezért elvárják „a kormánypárti képviselők támogatását a három parlamenti vizsgálóbizottság felállításához”.

Az okok közt megemlítik azt is, hogy „a Fidesz a vírus tavaly tavaszi megjelenése óta rengeteg olyan hibás – az egészségügyet és a gazdaságot érintő – döntést hozott, amelyeknek a mai napig súlyos következményei vannak”. Szerintük „Magyarországon a kormány többszörösen cserben hagyta a magyar vállalkozásokat és a magyar munkavállalókat”, valamint szerintük „tömegek nem jutnak hozzá a megfelelő támogatásokhoz és egészségügyi ellátásokhoz, miközben a Fidesz sokkal több pénzt juttat állami propagandára, konzultációs levelekre, plakátkampányra, baráti cégek támogatására, mint a magyar munkavállalók és családjaik megmentésére”.

A közleményben úgy fogalmaznak, hogy „az Orbán-kormány továbbá bizonytalanságban is tartja a lakosságot azzal, hogy a részletes oltási terv helyett csak egy elnagyolt prioritási listának nevezhető kivonatot hozott nyilvánosságra, amelynek alapján az emberek továbbra sem tudhatják, hogy a koronavírus elleni oltást mikor és milyen módon kaphatják meg”.

A kínai vakcina beszerzéséről szólva azt írják, hogy arról „úgy döntött a kormány, hogy annak fejlesztője nem is kezdeményezte az oltóanyag engedélyeztetését az Európai Gyógyszerügynökségnél”. 

A Jobbik, a DK, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd által közösen jegyzett közleményben azt hangsúlyozzák, „mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy az ország felkészültebb legyen mind a koronavírus-járvány és a gazdasági válság, mind a jövőbeli hasonló járványok kezelésére”.

A Fidesz az ellenzék vizsgálóbizottságok létrehozását kezdeményező lépésére a maga módján úgy reagált, hogy "vizsgálóbizottságosdi" helyett a baloldal inkább a "kamuvideós Korózst" váltsa le. A Fidesz-frakció közleménye szerint Korózs Lajos először egy álmentőssel készített kamuvideót az egészségügy lejáratására, "majd odáig süllyedt, hogy halálozási statisztikákat hamisított". A nagyobbik kormánypárt frakciója szerint elfogadhatatlan, hogy "a járvány elleni védekezést folyamatosan támadó baloldal" egy ilyen embert tart a legalkalmasabbnak az egészségüggyel is foglalkozó testület élére.

Figyelmébe ajánljuk