Soproni Tamás: Nyissák meg a vendéglátóhelyek teraszait!

  • narancs.hu
  • 2021. január 25.

Belpol

A járványügyi intézkedések egy részének enyhítését javasolja a Momentum politikusa.

Engedélyezné a vendéglátóhelyek teraszainak kinyitását, valamint kitolná az üzletek zárását és a kijárási korlátozás kezdetét Terézváros momentumos polgármestere. Soproni Tamás Facebook-bejegyzésében azt is javasolja, "a beoltottak kapják meg az oltási kártyát, és annak birtokában hadd fogyasszanak akár a vendéglátóhelyeken belül is". Az ellenzéki politikus szerint véget kellene vetni az észszerűtlen korlátozásoknak. A közösségi média oldalán megjelentekkel kapcsolatban kérdeztük a VI. kerületi polgármestert.

Magyar Narancs: Európa egy sor országában az itthoninál is szigorúbb intézkedések vannak érvényben, ráadásul az Európai Bizottság is most javasol szigorításokat (pl. utazási korlátozások). Ha ez nem lenne elég, több országban, így nálunk is megjelent a sokkal gyorsabban fertőző vírusmutáció, az oltóanyagok pedig késnek. Biztos, hogy ez a legalkalmasabb pillanat a korlátozások egy részének lazítására?

Soproni Tamás: Nagyon fontos, hogy a koronavírus-járvány kapcsán beszéljünk két dologról: egyrészt a vírus több mint 12 ezer ember életét követelte Magyarországon, másrészt viszont létezik egyfatja társadalmi katasztrófa, amit a bezártsággal járó lelki teher okoz. Ezzel mintha nem is foglalkoznánk. Ráadásul nemcsak arról van szó, hogy az emberek nem tudnak kimozdulni otthonról. (Hogy mást ne mondjak: Japánban emiatt 30 százalékkal emelkedett az öngyilkosok száma.) A járvány miatt különösen a turizmusban és a vendéglátóiparban alakult ki olyan helyzet, amivel mindenképpen kezdeni kell valamit. Ehhez képest főleg Budapesten azt látni, hogy a kormány egyáltalán nem segített ezen az ágazaton.

Ha a reprodukciós ráta mondjuk 1 alatt lenne - amiről nincs naprakész információm, de a kormány ismeri ezt az adatot -, akkor beszélhetnénk akár arról, hogy milyen fokozatossággal nyissuk meg a vendéglátóhelyek belső tereit.

Vagy arról, hogy a gimnáziumokba visszaengedhetnénk-e a diákokat. A Facebook-bejegyzéssel arra a következetlenségre szeretném felhívni a figyelmet: ha este 6-fél 7 körül bemegyek egy élelmiszerüzletbe, azt tapasztalom, hogy óriási a tömeg. Közben meg a vendéglátóhelyekre nem figyelünk oda, és nem engedjük, hogy kinyissák a teraszaikat.

MN: Az, hogy a vendéglátással valamit kezdeni kell, nyilvánvaló. (Az interjú készítése közben jelent meg a hír, hogy a kormány is szeretné a vendéglátóhelyek újranyitását, de minden a vakcinán múlik - a szerk.) De a korlátozások enyhítése - függetlenül attól, hogy a maszkviselés és a távolságtartás kötelező maradna - nem vezetne óhatatlanul a kontaktusok, ezzel együtt az esetszám újbóli növekedéséhez? 

ST: Nem vagyok járványügyi szakember, mint ahogy a kormány politikusai sem azok. Azt hiányolom, hogy arról nincs diskurzus, az érvényben lévő intézkedések mit jelentenek egy átlagembernek, egy vendéglátósnak, azoknak, akik elveszítették az állásukat. Holott nyilvánvaló, hogy segíteni kell rajtuk. Terézvárosban elég sok vállalkozó keres meg minket a panaszaival, a kormány meg mintha nem akarná meghallani őket. Az az érzésem, hogy úgy viselkedik a kormány, mint egy gyerek, aki kap egy kalapácsot, és mindent szögnek néz. A kalapács jelen esetben a bezárás, és az az elv működik, hogy mindent zárjunk be. És a járványkezelésnek ezen az aspektusán is életek múlhatnak. Nem azt javaslom, hogy nyissuk ki az edzőtermeket meg a szórakozóhelyeket,

de azt azért valahogy meg kell magyarázni, hogyha a buszon egymás után fogdossuk a kapaszkodót, hogyha az üzletekben tömegek vannak, akkor miért nem lehet kiülni egy kávéra egy teraszra, vagy miért nem lehet lemenni este 8 után futni.

MN: Konkrét elképzelése, javaslata is van arra, hogy a boltok este 7 órás zárását, illetve az este 8-től hajnali 5-ig tartó kijárási korlátozást hogy lehetne észszerűbbé tenni?

ST: Nem szeretnék abban a szerepben tetszelegni, hogy tudom a tökéletes megoldást. Viszont beszélni kell arról, kitolható-e a boltok nyitva tartása és az éjszakai kijárási korlátozás, vagy hogy lemehet-e valaki futni, vagy egy egészségügyi sétára este 8 után. Mitől más a kutyasétáltatás, mint hogy valaki a párjával sétál? Milyen feltételekkel lehet használni a vendéglátóhelyek belső tereit? Mindenképpen beszélni kell arról, hogy elképesztő terhet teszünk az emberek vállára, szerintem ezt nem is lehet felmérni. Ebben a járványügyi szakembereknek fontos szerepe van, és remélem, hogy hallgat rájuk a kormány. 

MN: A Facebook-bejegyzéssel ennek a vitának az elindítása volt a cél?

ST: Igen, mert arról ugyan mindig hallani, hogy hányan halnak meg koronavírusban, ami természetesen tragikus. De arról nem beszél senki, hogyan élnek azok az emberek, akik elveszítették az állásukat a vírus miatt. A bevezetett intézkedéseket ezért revideálni kell.

Figyelmébe ajánljuk