Volt alelnöke ment neki a Magyar Orvosi Kamarának

Belpol

Voltak-e gyanús kifizetések a Magyar Orvosi Kamaránál? – ezt kellene kiderítenie a kamara országos felülgyelőbizottságának. 

Vizsgálatot kér a Magyar Orvosi Kamara (MOK) korábbi alelnöke az országos felügyelőbizottságtól, több olyan ügyben, ami szerinte legalábbis aggályos. Lénárd Rita a Narancsnak elmondta, első körben objektív és alapos vizsgálatot szeretne, ha az nem hoz megnyugtató eredményt, akkor végiggondolja, mi legyen a következő lépés.

A felügyelőbizottságnak Lénárd kérése alapján pénzügyi problémákat kellene tisztáznia. Július 20-án este Lénárd egy Facebook-bejegyzést tett közzé arról, hogy szerinte több mint 20 millió forint értékben történtek vitatható kifizetések a kamaránál az elmúlt időszakban. Egy kommunikációs-tanácsadói szerződésről, illetve több tisztségviselő irreálisan magas díjazásáról tett említést. A bejegyzés alatt részletezte is ezeket, állítása szerint az Open Communication öt hónapon át dolgozott a kamarának, és ezen idő alatt nem végzett értékelhető tevékenységet, emellett név szerint említi Meglécz Katalint, a kamara titkárát, aki állítása szerint irreálisan magas díjazásban részesül – havi juttatása húsz kolléga éves befizetésének felel meg.

Lénárd júniusban mondott le alelnöki posztjáról, miután a kamara küldöttközgyűlése botrányba fulladt. Lemondásának részben az volt az oka, hogy az elnökség többségét egy mindig együtt szavazó kör alkotta, amely kör nem vette figyelembe a tagság esetleg eltérő véleményét. "Volt ez a kör, a másik fele meg egyszerűen inaktív volt" – mondta Lénárd. Ennek tudható be szerinte, hogy a kommunikációs szerződést sem vizsgálták felül azonnal, hiába kérte.

A kamara közleményben reagált a volt alelnök bejegyzésére. Szerintük Lénárd valótlan állításokat közölt.

„Rágalmaival – melyeket határozottan visszautasítunk – a szervezet egészének jó hírét kockáztatja, működését veszélyezteti.

A Kamara működése transzparens, a külső szerződéseit nyilvános pályázat útján kötötte, ezek a mok.hu honlapon elérhetőek, a szerződések részletes tartalma a tagok számára megismerhető.”

A rágalmazást viszont Lénárd utasítja vissza. A Facebook-bejegyzést időközben törölte, indoklása szerint azért, mert a bejegyzés alkalmat adott volna arra, hogy személyében érje támadás. Kétségtelen, olyan állításokat fogalmazott meg, amelyek önmagukban is perképesek lehetnek, egyebekről nem is szólva. Ezzel együtt az állításait nem vonja vissza, a bejegyzés törlésével egyidőben hivatalos vizsgálatot kért a kamarai felügyelőbizottságtól. Hogy az FB mit határoz, azt egyelőre nyilvánvalóan nem tudni.

(Cikkünk megjelenése után Lénárd Rita a hvg.hu-val azt is közölte, hogy augusztus elsejével ki is lép a Magyar Orvosi Kamarából. )

Az Open Communicationnel tavaly ősszel kötött szerződést a kamara. Annak tárgya általános PR-tevékenység volt, az orvosi tevékenység társadalmi szerepének ismertetése, az orvos imázs javítása, az orvosi lét, munka ismertetése, az esetleges orvosellenes konfliktusok kezelésének támogatása. Az internetes gyorskeresések alapján az ügynökség nem hagyott hátra maradandót, nem találtunk utalást az elvégzett munkára – ez természetesen nem zárja ki a háttértevékenységet, tanácsadást.

Ez az ügy azért is rendkívül kellemetlen, mert a kormány egy jogszabálymódosítással eltörölte a kötelező kamarai tagságot, illetve elvette a kamarától az etikai ügyek kivizsgálásának jogát. A kormány célja a kamara gyengítése voltk, hiszen egy nem kellően megtámogatott kamara nem tud hatékonyan fellépni. Nem tudja akadályozni, lassítani az egészségügyi átalakításokat, nem tud hatékony bérköveteléssel előállni. Márpedig a MOK elég jól érvényesítette az érdekeit az utóbbi időben, elég csak a kötelező ügyeleti rendszer átalakítására vagy a bértárgyalásokra gondolni.

A MOK tagság korábban 50 ezer fős volt, közülük 40 ezren praktizálnak aktívan. Ebből az 50 ezer közül 33911 jelezte, hogy a kamara tagja kíván maradni, tehát a kormány húzása nem jött be, nem gyengült meg a kamara.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.