Westel-torony Dunaharasztiban: Átjátszótér

  • 1999. június 24.

Belpol

Felpörgőben a magyar kommunikációs forradalom. Két hete újabb mobilszolgáltató kapott országos koncessziót az államtól, úgyhogy rövidesen újabb átjátszótornyok építése kezdődik meg. Ha a parlament is úgy akarja, a szolgáltatók rövidesen már a padlásunkat és a tetőterünket is elfoglalhatják erre a célra. Közérdekből, ter-mészetesen.
Felpörgőben a magyar kommunikációs forradalom. Két hete újabb mobilszolgáltató kapott országos koncessziót az államtól, úgyhogy rövidesen újabb átjátszótornyok építése kezdődik meg. Ha a parlament is úgy akarja, a szolgáltatók rövidesen már a padlásunkat és a tetőterünket is elfoglalhatják erre a célra. Közérdekből, ter-mészetesen.

Egy március végi, verőfényes napon negyven titokzatos, overallos ember lepte el a dunaharaszti Posta Sándor utcai lakópark játszóterét. Csendben, feltűnés nélkül érkeztek, egyforma arckifejezést és egyforma munkaruhát viseltek. Lepakolták szerszámaikat, néhány percig tanakodtak, majd munkához láttak. A lyukakért felelős szakember elkezdett lyukakat fúrni, egy másik - a vascsőadogató végzettségű - a vascsöveket adogatta, egy harmadik, a csavarozó észjárású, csavarozott. Mindenki tette a dolgát, rettentő szakszerűséggel, tempósan, de nem kapkodva. Pár óra múlva már állt a harminc méter magas vastorony a focipálya mellett. A környék lemagasabb építménye.

A gyerekek örültek az égből pottyant csodának, azonnal ki akarták próbálni a gigantikus mászókát, de kora este a két szigetelésért felelős szakember még vadul szigetelt a torony tövében. Elkészülni azonban nem készülhettek el, mert néhány tucatnyi, munkából hazatérő szülő szakszerűen távozásra szólította fel a munkásokat. Üvöltözés és anyázás verte fel az alkony csendjét: ekkor már vagy harmincan állták körül a szigetelőket, akik a feszültség növekedésével arányosan egyre észvesztőbb tempóban szigeteltek. Végül a közhangulat elérte azt a hőfokot, amikor jobbnak látták félbehagyni a szigetelést, és elhagyni a Posta Sándor utcai játszóteret.

A lakók csak másnap tudták meg, hogy előző este a Westel 900 két alkalmazottját zavarták el. Autóikkal lezárták a környező utcákat, nehogy egyetlen overallos is a torony közelébe férkőzzön, majd beszaladtak az önkormányzathoz, ahol hozzájuk hasonlóan nem tudták mire vélni a történteket. A tulajdoni lapokban azt látták, hogy a Westel a kijelölthöz képest négy telekkel arrébb, egy lakóparkban épített fel egy átjátszóállomást. (A kijelölt helyen sem építhették volna fel, mert oda meg nem kértek szakhatósági engedélyt.) A helyi képviselő-testület napirendre tűzte a szokatlan esetet, és miközben a lakók a hivatal előtt transzparensekkel tüntettek, a képviselők egyhangúlag eldöntötték, hogy a tornyot azonnal le kell bontania a telefontársaságnak.

De a torony még most is áll.

Tűnj el, torony!

Magyarországon a két nagy mobilszolgáltató (a Pannon és a Westel) eddig mintegy ezer tornyot húzott fel. Minden szolgáltató saját bázishálózatot épített ki az elmúlt években (a szakvélemények szerint teljesen feleslegesen). Dunaharasztiban például állt már egy Pannon- és egy Westel-torony. A Westel most megelőzte a Pannont, mert neki már kettő van.

"A torony pontosan oda épült, ahová az építési engedély szól. Itt telekkönyvön kívüli állapot van jelenleg" - ismertetett meg a polgármesterrel egy eddig ismeretlen jogi fogalmat Pete József, a Westel 900 műszaki igazgatója a tévében.

"A NATO-gépek idehaza senkinek sem ártanak, mégsem engedélyezhette Orbán Viktor, hogy átrepüljenek az ország felett, erre csak a parlament adhatott engedélyt. Ugyanígy van ez a toronnyal is. Engedélyt csak mi adhatunk ki, hiszen miénk a terület" - tromfolt erre a dunaharaszti polgármester, Luttemberger Gusztáv.

A hiteles földhivatali tulajdoni lap szerint a mobilcég a 4726-os helyrajzi számra kapott engedélyt a hírközlési felügyelettől, a torony pedig attól százötven méterre, a 4732-es parcellán áll. A Westel műszaki igazgatója váltig állítja: olyan helyrajzi szám, hogy 4726, nem is létezik, egyszerűen nincs. Ilyen csacskaságokat csak a földhivatal, az önkormányzat, a lakók és a lejárt szavatosságú tulajdoni lapok állíthatnak. A Westel ezzel az üggyel különben sem óhajt a továbbiakban foglalkozni, lezártnak tekinti az ügyet. Különben is egyszer már felajánlották a lakóknak, hogy egy "sokkal ragyogóbb" játszóteret építenek a gyerekeknek, ha abbahagyják a szívózást.

A Posta Sándor utca nem hallgatott a jó szóra - viszont a torony áll és állni fog, csak a beüzemelés időpontja csúszik némileg a kommunkációs zavar miatt. A Westel még megüzente, hogy ha a dunaharasztiak tovább izmoznak, könnyen kikapcsolható a település a rendszerből.

A Westel műszaki igazgatója a bíróságtól sem tart. Szerinte a torony lebontását még a jóisten sem rendelheti el. "Lebontásról szó sem lehet. Ezt előre kijelentem. A költséget nem vállaljuk, és nem tudjuk elfogadni a testületi ülés határozatát. Vannak érdekeik azoknak az emberekenek is, akik használják a rádiótelefonokat. Az ország nyilvánosságát nem lehet tévtanokkal befolyásolni" - hangsúlyozta Pete a tévében.

Épülj, torony!

Ezzel a szemlélettel, úgy tűnik, a polgári kormány is egyetért. Vagy két héttel ezelőtt a hírközlési tárca a távközlési törvény egy olyan módosító javaslatát terjesztette elő az Országgyűlésben, amely szabad kezet adna a toronyépítőknek. Lehet, hogy néhány héten belül az országban bárhol épülhet átjátszóállomás: házak tövében, padlásokon, tetőterekben, játszótereken vagy - ha a szolgáltatónak úgy tetszik - az alsónadrágunkban. A mobiltelefónia jogilag közérdekké nemesedik, ennélfogva a szolgáltató cégek akár a magántulajdont is gond nélkül kisajátíthatják. A távközlési törvény már most is lehetőséget ad a szolgáltatóknak, hogy meghatározzák, mi épülhet már felépített átjátszótornyaik környékén.

"Meglep ez a nagy vehemencia" - mondta a MaNcsnak Takács Albert alkotmányjogász, aki szerint nem kell jogi virtuóznak lenni ahhoz, hogy lássuk, a kormányjavaslat sérti az alkotmányt. A mobilkommunikáció nem közérdek, ahogy a kábeltévé sem az. Ezért nem csorbíthatja a magántulajdont. A törvénymódosításból, ha átmegy, óriási botrány lehet. Milliárdos kártérítési igények fognak röpködni országszerte, amit a telefontársaságok a frekvencia tulajdonosára, az államra terhelnek majd."

Konfliktust jósol Frischmann Gábor, a Hírközlési Főfelügyelet néhány hete kinevezett elnöke is, aki azt akarja elérni, hogy a mobilcégek közösen használják az átjátszóállomásokat.

A felügyelet már felfüggesztette a dunaharaszti Westel-torony beüzemelését. A torony áttelepítése mindössze 13 millió forintba kerülne, de a Westel úgy gondolja, hogy az önkormányzatnak kell állnia a cechet. A lakók pedig úgy gondolják, hogy mindegy, ki fizet, csak tűnjön el a szemük elől a torony. Már csak azért is, mert ingatlanjaik forgalmi értéke egyötödével zuhant. Félnek a sugárzás egészségkárosító hatásától is, igaz, a veszélyeket tudományos egzaktsággal eddig még senki sem bizonyította. A lakók meglátogatták Kuncze Gábort, a környék parlamenti képviselőjét, aki viszont meglátogatta Sugár Andrást, a Westel 900 elnök-vezérigazgatóját, aki viszont azt mondta, hogy a torony léte számukra presztízskérdés. A kör bezárult.

A több tíz milliót érő ingatlanok tulajdonosai gyorsan megoldanák a problémát. Legtöbbjüknek Westel-előfizetése van, és állítják, hogy a térerősség Dunaharasztiban maximális. Egyikük állandóan arról beszél, hogy jobban tenné a Westel, ha mielőbb elvinné a tornyát, mert könnyen felrobbanhat.

Sengel Ferenc-Kovács Róbert

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.