Kóla, laptoptáska, darázsirtó – újabb elszámolási furcsaságok a váci holding korábbi vezetőjénél

Belpol

Már nemcsak Zábó Edina utazásai körül merülnek fel kérdések, hanem a Váci Sport Kft. egyéb számlái tekintetében is.

Újabb furcsaságok merültek fel Zábó Edina, a Váci Városfejlesztő Kft. korábbi, a Váci Sport Kft. jelenlegi ügyvezetőjének elszámolásai körül; fiktívnek tűnő cégekre és kérdéses kifizetésekre derült fény – tudta meg a Narancs.hu. Ahogyan azt közelmúltban megírtuk, a tisztségviselő az elmúlt években a hivatali gépjármű használata során sokkal több megtett kilométerről nyújthatott be számlát a munkaadójának, mint amennyit ténylegesen utazott.

Ezt Csereklye Károly, a Váci Szívvel Mozgalom (VSZM) önkormányzati képviselője derítette ki közérdekű adatigénylés útján. A képviselő a Váci Sport Kft.-hez is benyújtotta hasonló kérelmét; arra volt kíváncsi, hogy Zábó Edina 2019 január és 2020 szeptember között milyen számlákat adott le az önkormányzati céget érintő ügyekben. A napokban megkapott dokumentumokat a VSZM feldolgozta és táblázatokba gyűjtötte.

Kétmilliós különbözet - elszámolási furcsaságok a váci holding korábbi vezetőjénél

Nem stimmelnek az elszámolt és a valós adatok a Váci Városfejlesztő Kft. nemrég távozott ügyvezetőjének gépjárműhasználata esetében. Zábó Edina jóval több megtett kilométerről nyújthatott be számlát az utóbbi négy évben. Egy helyi képviselő kikérte az adatokat, amit összehasonlított a Közlekedési Hatóság hivatalosan rögzített kilométeróra állásaival; kétmillió forintnyi különbözetet talált.

Darázsirtás 800 ezerért

A vizsgálat során rákerestek a Váci Sport Kft. által foglalkoztatott cégekre a Nemzeti Cégtárban; több esetben előfordult, hogy nem egyezett a név vagy az adószám, de olyan társaságot is találtak, ami egyáltalán nem létezik vagy már töröltek – egyes ilyen kérdéses cégek esetében a címek megegyeznek. Beírtuk ezeket a Google Maps utcakép keresőjébe, de nem találtuk nyomukat a vállalkozásoknak; az egyik ilyen társaság esetében ez az üres telek tárul elénk. A VSZM azt is megállapította, hogy a több tízezer forintról kiállított számlákhoz nem csatoltak teljesítési igazolást, valamint szerződések sem készültek.

A szervezet a teljesítéseket is alaposan megvizsgálta; a Váci Városi Labdarúgó Sportegyesület stadionját tavaly felújították. A munkálatok során közel 800 ezer forint értékben darázsirtást végeztek a területen, de ennek ellenére a későbbiekben még két flakon darázsirtót is vásárolt a Váci Sport Kft. – a VSZM nem érti, miért kell ilyen költségeken darázsirtás végezni, ha az épületet szétbontották. Hasonló furcsaságokat találtak egy egyéni vállalkozó, N. Csaba esetében is, akivel például villanyszerelési munkáról készült szerződés; a légtechnikai szekrény villamos átszerelése elnevezésű munkálatok vállalkozási díjaként 1 millió 400 ezer forint volt meghatározva, amíg a hozzá tartozó számlán már 1 millió 800 ezer forint szerepel. Teljesítési igazolás nincs, és a képviselőtestületnek adott a havi beszámolóban sem tüntették fel a munkát a VMSZ szerint.

De vannak egyéb érdekes elszámolt tételek is. Építkezésen használt termékeket (csemperagasztó, festék [30 liter Héra], gipsz [25 kilogramm RiGipsz], villanyszerelési anyagok), 40 ezer forintos laptoptáskát, gyógypapucsot, nyolc darab gélpárnát, Calcium Sandoz pezsgőtablettát, mérleget, valamint 2019 február és 2020 szeptembere között elfogyasztott több mint 300 liternyi kólát is találtak a számlákon. Csereklye Károly a VSZM megállapításait eljuttatta Matkovich Ilonához, a város polgármesteréhez, és arra kérte, hogy indítson belső ellenőrzést. A városvezető (aki korábban lapunk szerzője volt) kérdésünkre elmondta, Zábó Edina utazásaival kapcsolatban már zajlik egy vizsgálat, és a mostani bejelentés alapján és dokumentumok ismeretében is fognak indítani egyet.

Saját autóját használta hazaútra

Megkerestük Zábó Edinát, de kérdéseinkre cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Ugyanakkor Csereklye Károly hivatalos megkeresésére azt nyilatkozta az ügyvezető a napokban, hogy az állandó lakóhelyére történő utazása során a tulajdonába lévő, illetve harmadik személy személygépjárművét használta „a hazautazás költségtérítésére vonatkozó hatályos jogszabályoknak megfelelően”. Továbbá volt, amikor tömegközlekedési eszközön utazott, aminek megtérítését egyetlen alkalommal sem igényelte.

FRISSÍTÉS: Reagált Zábó Edina

„Ezen témával kapcsolatban Vác város polgármestere belső vizsgálatot rendelt el. A vizsgálat lezártáig a tárgyban nem nyilatkozom” – válaszolta Zábó Edina cikkünk megjelenés után azon kérdésünkre, amelyben az általa elszámolt utazási költségekről faggattuk.

A cikkünkben taglalt társaságokról azt írta, online kiállított számlák csak „élő” cég esetében lehetségesek, mint ahogy „azok is voltak a szolgáltatások igénybevételekor, munkatársai által letöltött cégjegyzékből kiolvasva”. N. Csaba a fentiekben leírt villamos szerelési munkát, pályáztatás útján nyerte el, mely „pályázati összeg megegyezik a számlán kiállított összeggel”.

A darázsirtással kapcsolatban közölte, a stadionban zajló felújítás csak a terület egy részén zajlik, így annak „közvetlen közelében lévő pályákon edzők biztonságát ezen idő alatt biztosítani szükséges”. „A fentiekben felsorolt anyagok, eszközök a folyamatos és biztonságos működés érdekében merültek fel, valamint a vendégeink biztonsága érdekében az egészségügyi láda tartalmaként (például Calcium Sandoz darázscsípésre)” – tette hozzá.

 

(Címlapképünkön: A Városháza épülete a Március 15. téren, mely a világi barokk legjelentősebb váci alkotása. 1730-ban kezdték építeni, de csak Mária Terézia látogatására 1764-re készült el. Homlokzatán Justitia szobra látható. MTVA/Bizományosi: Lehotka László)

Neked ajánljuk