13 éves magyar hekkert kapcsoltak le a rendőrök

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 14.

Bűn

„A nyomozás során alighanem számos tizenéves kerülhet a rendőrség látókörébe”.

Egy 13 éves kisvárdai fiú beismerte a rendőröknek, hogy adathalászprogramot készített, és bár fizettek volna neki, hogy terheléses támadásokat indítson, ilyet végül nem tett.

A hekker elfogásának történetét Facebook-oldalán részletezte a rendőrség. 

Eszerint egy esztergomi iskola diákjának édesanyja feljelentést tett áprilisban, mert észrevette, hogy valaki az ő jelszavával lépett be a Kréta elektronikus ügyintéző rendszerbe, az ő email-fiókjába, illetve egy VanityEmpire nevű játékhoz is próbáltak csatlakozni a nevében. 

Az információs rendszer vagy adat megsértésének gyanújával indított nyomozásban a rendőrök eljutottak egy diákig, aki azt mondta, hogy a Discord közösségi platformon kapcsolatba került valakivel, aki Lil AdaM néven jelentkezett, küldött egy AutoClicker fájlt, amely játékprogram, de adathalász fájl volt  benne, ami a felhasználó gépére került, mihelyt megnyitotta a játékot. Így Lil AdaM megszerezte a diák számítógépén lévő összes felhasználónevet, így tudott belépni a Kréta-rendszerbe. Az emailbe és a VanityEmpire játékba nem jutott be, mert azoknak erősebb a védelmük.

A rendőrök az Instagramon eljutottak Lil AdaM-hoz, majd egy kisvárdai családhoz. A kihallgatáson a 13 éves fiú elismerte, hogy ő ismerkedett meg Lil AdaM-mal, a képeit felhasználva álprofilt készített magának, letöltött a netről egy nyílt forráskódú programot, amelynek a második felét már ő írta. Így lett adathalászprogramja, amellyel – Lil AdaM nevében – információkat szerzett. 

A rendőrök lefoglalták a srác SSD-kártyáját, mobiltelefonját. Így kiderült, hogy bankkártyaadatokhoz is hozzájutott, és más adatokat felhasználva is „tevékenykedett a világhálón”.

A rendőrök szerint előfordulhat, hogy más tizenévesekhez is eljuthatnak a most zajló nyomozás keretében. 

A rendőrségi poszt mellett közölt fényképről a kommentek tanúsága szerint akadt, aki azt gondolta, a gyanúsítottat ábrázolja, de nem, hanem az egyik nyomozót.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk