50 milliós bírságot szabtak ki a Marslakócskák vitamin reklámozási módja miatt

  • narancs.hu
  • 2020. július 23.

Bűn

A kampány ugyanis közvetlenül szólította fel a gyermekeket a termék megvásárlására.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 50 millió forintos bírságot szabott ki a Walmark Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-re, mert az jogsértő módon reklámozta a Marslakócskák vitamint.

A hivatal vizsgálata szerint a Walmark Kft. gyerekjátékokkal összecsomagolt készítményének Youtube és televíziós reklámjai tisztességtelenül buzdítottak gyerekeket a vitaminok megvásárlására. A fogyasztóvédelmi szabályozás alapján ugyanis tilos egy reklámban a gyermekek közvetlen felszólítása a reklámozott áru megvásárlására, illetve szüleik vagy más felnőtt meggyőzésére, hogy vegyék meg nekik a terméket.

A versenyhatóság a bírság kiszabásakor figyelembe vette többek között, hogy a cég elismerte a jogsértést, valamint vállalati megfelelési programot vezet be a jövőbeni jogsértések megelőzésére, és igazolja azt a versenyhivatal felé.

A GVH tavaly egyszerre három vállalkozással szemben indított eljárást, amelyben gyermekeknek szánt, ajándékokkal összecsomagolt vitaminkészítmények népszerűsítését vizsgálta. A hatóság a vizsgálatok közül korábban már kettőt lezárt: mind a Béres Gyógyszergyár, mind a Bayer Hungária Kft. kereskedelmi gyakorlatát jogsértőnek találta és bírságot szabott ki a vállalkozásokra.

(MTI)

Neked ajánljuk