Szabó Tímea: A bíróság elítélte a Magyar Nemzet szerzőjét és főszerkesztőjét a náci időkre emlékeztető cikk miatt

  • narancs.hu
  • 2021. június 17.

Bűn

Az álnéven írt cikk írója és az azt jóváhagyó főszerkesztő megfosztották a Párbeszéd képviselőjét emberi mivoltától.

 "A bíróság a mai napon bűnösnek mondta ki Szikszai Péter kormánypárti médiamunkást és Toót-Holló Tamást, a Magyar Nemzet főszerkesztőjét becsületsértés vádjában. A Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon kimondta: a „Zummer Fülöp” álnéven írt cikk írója és az azt jóváhagyó főszerkesztő megfosztottak emberi mivoltomtól, és a cikk messze túlment azon, amit közszereplőként el kell viselnünk. A bíróság szerint az írásnak szinte semmi köze nem volt a képviselői munkámhoz, az öncélú gyalázkodáson túlmenő tartalma alig volt kivehető. A cikk kizárólag arra szolgált, hogy engem egy kiirtandó állati faj szintjére alacsonyítson. A bíróság egy év próbára bocsátást szabott ki Szikszaira és Toót-Hollóra" - írta Facebook-oldalán Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője.

Mint arról tavaly októberben beszámoltunk, a rendőrség kiderítette, ki volt a szerzője annak az Zummer Fülöp álnéven írt cikknek, amely a Magyar Nemzetben jelent meg, s Szabó Tímeát a náci Der Stürmert idéző jelzőkkel illette. Szabó a cikk miatt jogi lépéseket indított: első fokon pert is nyert a napilappal szemben az emberi méltóságot durván sértő cikk miatt, és a személyiségi jogi perrel párhuzamosan pedig feljelentést is tett.

"A szomorú az ügyben az, ahogy Szikszai és Toót-Holló érveltek a tárgyaláson. Saját megfogalmazásuk szerint ők a „Szabó Tímea nevű organizmus tudományos jellemzése” című cikket pusztán egy gúnyos szatírának szánták. Azt az írást, amit a Fővárosi Ítélőtábla egy másik perben jogerősen végleges eltávolításra ítélt az online térből, mert ahogy fogalmaztak, annak „alig van olyan mondata, amely ne lenne jogsértő”, illetve „olyan nyelvi eszköztárhoz nyúlt, amely egy, a világtörténelemben elítélt ideológia eszköztára volt" -  írja Szabó a friss  Facebook-bejegyzésben.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk