A vízgyűjtőt tisztító cég munkatársát gyanúsítják a Duna szennyezésével Szigetszentmiklóson

  • Zsidai Péter
  • 2021.07.12 18:48

Bűn

Az önkormányzati cégnek bedolgozó vállalkozás egy munkatársát állította elő a rendőrség a szigetszentmiklósi olajszennyezés ügyében – tudta meg a Narancs.hu. 

Információink szerint a szigetszentmiklósi önkormányzat víziközmű cégének rendszeresen dolgozó vállalkozás alkalmazottját gyanúsítja a rendőrség a ráckevei Duna-ágban történt kapitális olajszennyezéssel. 

Tavaly december elején ugyanis több ezer liter olaj került Szigetszentmiklós csapadékvíz-gyűjtőjébe. A súlyos természeti károkat okozó bűncselekmény felderítésére a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK) külön nyomozócsoport alakult, amely június 2-án elő is állította a bűncselekmény feltételezett elkövetőjét.

A BRFK ezután június 16-án azzt jelentette, hogy a szigetszentmiklósi olajszennyezés ügyében természetkárosítás bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgattak ki egy férfit a budapesti rendőrök. A szakértői véleménnyel alátámasztott kihallgatásán V. József vallomást nem tett, a poligráfos, műszeres vizsgálatot nem vállalta.

A Narancs.hu információi szerint

a gyanúsított viszont éppen annak a cégnek dolgozott, dolgozik, amelyet a szigetszentmiklósi önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló Szigeti Vízmű Kft. évek óta megbízásokkal lát el.

A Polihistor Épület- és Közműfenntartó Kft.-ről van szó, a cég egyik munkatársa megerősítette értesülésünket, hogy V. József náluk dolgozik. 

Megkérdeztük Nagy János szigetszentmiklósi polgármestert, aki azt közölte, a híradásokból értesült a gyanúsításról. A Polihistor Kft.-nél foglalkoztatott személlyel kapcsolatos kérdésünkre nem reagált. „Úgy gondolom, hogy az ártatlanság vélelme mindenkit megillet a bíróság jogerős ítéletéig. Nekem nincs jogköröm eldönteni azt, hogy egy cég alkalmazottja dolgozhat-e vagy sem” – tudatta a narancs.hu-val.

Több helyi forrásunk arról számolt be, hogy miközben a polgármester igyekezett a lakosságot folyamatosan tájékoztatni az ügyről, a V. József és a Polihistor Kft. közötti kapcsolatról a településen már terjedő információkat eddig nem osztotta meg a szigetszentmiklósiakkal. A polgármester viszont saját maga tett ki Facebook-oldalára olyan fényképeket, amelyeken a gyanúsított V. József  éppen a csapadékvízgyűjtő tisztításán dolgozik.

 
Fotó: Országos Vízügyi Főigazgatóság
 

A Polihistor Kft.-t a Szigeti Vízmű Kft. évek óta foglalkoztatja. Tavaly májusban a Százszorszép utca-Éden utcai szikkasztó mező építését, víznyelő akna kialakítását bízták rá 1,6 millió forintért. Három éve szennyvízátemelőt épített a cég 5 millió forintért, 2017-ben két szivattyút telepítettek 3 millió forintért, 2016-ban a Tököli út-Iskola utca csomópont csapadékvíz-elvezetését oldották meg 9 millió forintból.

A Polihistor volt az a cég, amely többedmagával, a Fővárosi Vízművekkel és a csepeli szennyvíztisztítót működtető Envirotrade Kft.-vel segítette a szigetszentmiklósi önkormányzatot a csapadékvízgyűjtő tisztításában.

Január elején a Határ út Gyári úti végénél tisztítottak, pont annál a csapadékvízgyűjtőnél, amelyet a rendőrségi nyomozás szerint az olajos szennyezéshez használtak.

Ebből az átemelőből két kilométeres rendszeren jut el a csapadékvíz a szigetszentmiklósi Tebe sori kiömlőig. A rendőrség feltételezése szerint a Határ úti átemelőbe

nagyobb esőzések idején feltűnés nélkül tudtak tartálykocsikból olajos szennyezést engedni, ahonnan a Dunába került Szigetszentmiklóson.

A szennyezés miatt 6700 liter vizet és 200 tonna talajt kellett eltávolítani 1800 négyzetméternyi Natura 2000-es besorolású természetvédelmi területen.

A rendőrség megkeresésünkre a gyanúsítottról és a nyomozásról sem kívánt részleteket közölni. Kérdéseinket elküldtük a Polihistor Kft.-nek, amely cikkünk megjelenéséig nem reagált.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk