A vízgyűjtőt tisztító cég munkatársát gyanúsítják a Duna szennyezésével Szigetszentmiklóson

Bűn

Az önkormányzati cégnek bedolgozó vállalkozás egy munkatársát állította elő a rendőrség a szigetszentmiklósi olajszennyezés ügyében – tudta meg a Narancs.hu. 

Információink szerint a szigetszentmiklósi önkormányzat víziközmű cégének rendszeresen dolgozó vállalkozás alkalmazottját gyanúsítja a rendőrség a ráckevei Duna-ágban történt kapitális olajszennyezéssel. 

Tavaly december elején ugyanis több ezer liter olaj került Szigetszentmiklós csapadékvíz-gyűjtőjébe. A súlyos természeti károkat okozó bűncselekmény felderítésére a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK) külön nyomozócsoport alakult, amely június 2-án elő is állította a bűncselekmény feltételezett elkövetőjét.

A BRFK ezután június 16-án azzt jelentette, hogy a szigetszentmiklósi olajszennyezés ügyében természetkárosítás bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgattak ki egy férfit a budapesti rendőrök. A szakértői véleménnyel alátámasztott kihallgatásán V. József vallomást nem tett, a poligráfos, műszeres vizsgálatot nem vállalta.

A Narancs.hu információi szerint

a gyanúsított viszont éppen annak a cégnek dolgozott, dolgozik, amelyet a szigetszentmiklósi önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló Szigeti Vízmű Kft. évek óta megbízásokkal lát el.

A Polihistor Épület- és Közműfenntartó Kft.-ről van szó, a cég egyik munkatársa megerősítette értesülésünket, hogy V. József náluk dolgozik. 

Megkérdeztük Nagy János szigetszentmiklósi polgármestert, aki azt közölte, a híradásokból értesült a gyanúsításról. A Polihistor Kft.-nél foglalkoztatott személlyel kapcsolatos kérdésünkre nem reagált. „Úgy gondolom, hogy az ártatlanság vélelme mindenkit megillet a bíróság jogerős ítéletéig. Nekem nincs jogköröm eldönteni azt, hogy egy cég alkalmazottja dolgozhat-e vagy sem” – tudatta a narancs.hu-val.

Több helyi forrásunk arról számolt be, hogy miközben a polgármester igyekezett a lakosságot folyamatosan tájékoztatni az ügyről, a V. József és a Polihistor Kft. közötti kapcsolatról a településen már terjedő információkat eddig nem osztotta meg a szigetszentmiklósiakkal. A polgármester viszont saját maga tett ki Facebook-oldalára olyan fényképeket, amelyeken a gyanúsított V. József  éppen a csapadékvízgyűjtő tisztításán dolgozik.

 
Fotó: Országos Vízügyi Főigazgatóság
 

A Polihistor Kft.-t a Szigeti Vízmű Kft. évek óta foglalkoztatja. Tavaly májusban a Százszorszép utca-Éden utcai szikkasztó mező építését, víznyelő akna kialakítását bízták rá 1,6 millió forintért. Három éve szennyvízátemelőt épített a cég 5 millió forintért, 2017-ben két szivattyút telepítettek 3 millió forintért, 2016-ban a Tököli út-Iskola utca csomópont csapadékvíz-elvezetését oldották meg 9 millió forintból.

A Polihistor volt az a cég, amely többedmagával, a Fővárosi Vízművekkel és a csepeli szennyvíztisztítót működtető Envirotrade Kft.-vel segítette a szigetszentmiklósi önkormányzatot a csapadékvízgyűjtő tisztításában.

Január elején a Határ út Gyári úti végénél tisztítottak, pont annál a csapadékvízgyűjtőnél, amelyet a rendőrségi nyomozás szerint az olajos szennyezéshez használtak.

Ebből az átemelőből két kilométeres rendszeren jut el a csapadékvíz a szigetszentmiklósi Tebe sori kiömlőig. A rendőrség feltételezése szerint a Határ úti átemelőbe

nagyobb esőzések idején feltűnés nélkül tudtak tartálykocsikból olajos szennyezést engedni, ahonnan a Dunába került Szigetszentmiklóson.

A szennyezés miatt 6700 liter vizet és 200 tonna talajt kellett eltávolítani 1800 négyzetméternyi Natura 2000-es besorolású természetvédelmi területen.

A rendőrség megkeresésünkre a gyanúsítottról és a nyomozásról sem kívánt részleteket közölni. Kérdéseinket elküldtük a Polihistor Kft.-nek, amely cikkünk megjelenéséig nem reagált.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Két tüntetés Magyarországon

Internetes tartalomgyártók egy csoportja szervezett tüntetést két héttel ezelőtt pénteken a Hősök terére. A rendezvényen nagyszámú érdeklődő, úgymond tüntető jelent meg, egyes becslések szerint 50 ezren voltak, mások 150 ezresre saccolták a tömeget, nem tudjuk pontosan, a számláló a mai napig pörög, s nem is fogja abbahagyni, míg egy új követőt, feliratkozót is fial. Tény viszont, ami tény, az utóbbi évek legnépesebb tiltakozó megmozdulásáról van szó.

Te(l)jes kanna

A múlt évadban egy szombathelyi előadás, a Horváth Csaba rendezte Kivilágos kivirradtig nyerte el a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a Színházi Kritikusok Céhétől.

Olvasó kerestetik

Miközben tudjuk, milyen nehézségekkel küzdenek mind a független, mind a kőszínházi társulatok, talán nem az a színházi szféra legnagyobb kérdése, hogy olvasnak-e még az emberek leírt drámaszövegeket.

„Mintha a saját családjukról szólna”

Alföldi Róbert rendezésében mutatták be ősszel a Radnóti Színházban a 3tél című darabját, amelyet korábban London és Zágráb mellett Tokióban is nagy sikerrel játszottak. A szerzővel történelem és politika összefüggéseiről, személyes kötődésről és az állandó kívülállóság érzéséről is beszélgettünk.

Mindent a szemnek

Védi-e szerzői jog a látványtervezőket? A törvény betűje szerint akár védhetné, de a gyakorlatban ezt nehéz érvényesíteni, és jogdíjra csak nagyon ritkán tarthatnak számot a díszlet- és jelmeztervezők. Két szakmabelivel, Nagy Fruzsinával és Egyed Zoltánnal beszéltünk a kérdésről.

„Valami furcsa kereszt”

Júliustól ő lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Az eddig szabadúszóként dolgozó alkotót a ma kivételszámba menő, szakmai szempontokon alapuló pályázat mellett a tervei­ről és arról is kérdeztük, miért távolodott el a Freeszfétől.

 

Színjátékkal leplezett hátraarc

Az Országgyűlés hétfőn ratifikálta Svédország NATO-tagságát, előtte pedig Ulf Kristersson kisegítette Orbán Viktort az egyre kínosabb másfél éves színjáték lezárásában. A gyorsan aláírt katonai megállapodások jó ideje a fiókban heverhettek, azaz nem új fejlemények, mint azt a propaganda sulykolja.

Európai választások, hazai tétek

Az elmúlt hetekben a magyar politika a K. Endrének adott elnöki kegyelem, majd Novák Katalin lemondása körül forgott. A történtek jelentőségéhez nem fér kétség: a mélyen megosztott magyar társadalomban szinte páratlan, hogy olyan ügy foglalkoztassa a közéletet, amelynek megítélése tömegek számára nem pártpolitikai kérdés.

„Nem elég a János bácsikat lecserélni”

Egy megismételt kutatás szerint a gyermekbántalmazásért kiszabott büntetések összességükben tovább enyhültek, és a felderített esetek száma is több mint a felére csökkent. És többnyire továbbra sem az agresszort emelik ki a családból, sokkal inkább a gyermekeket.

 

Káderhiány

Kemény, az aljasságtól sem mentes lejárató kampányokra számítanak ellenzéki polgármesterek. A Fidesz imázsát sok más ügy mellett a kegyelmi botrány is megtépázta, és az is látszik, hogy számos helyen nem sikerült a kormánypárti csapatoknak újraszer­vezni magukat 2019 után.