Az OBH elnöke vizsgálatot indít a Schadl-ügyben

  • narancs.hu
  • 2022. január 29.

Bűn

A Fővárosi Törvényszéken.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke még tavaly nyáron el akarta érni, hogy kirúgjanak egy olyan bírót, aki Schadl szerint az ő útjában állt. 

Schadl célja elérése érdekében megkereste Senyei György Barnát, az Országos Bírói Hivatal elnökét, aki összekötötte Schadlt Tatár-Kis Péterrel, a Fővárosi Törvényszék elnökével. Később Tatár-Kis el is ismerte, hogy találkozott Schadl Györggyel. Az ügyben rövid vizsgálat indult, de az érintett bírót nem rúgta ki, mivel "a kollégával szemben sem fegyelmi, sem egyéb eljárás kezdeményezésére nem láttam alapot" – írta korábbi közleményében Tatár-Kis.

Hétfőn az ügyben újabb vizsgálat indul, az OBH elnöke ugyanis egy tegnapi határozatban arról ír, hogy az OBH célvizsgálatot kezdeményez a Fővárosi Törvényszéken, amely során azt fogják megnézni, hogy Schadl György mi alapján tett bejelentést a bíróval kapcsolatban, a Fővárosi Törvényszék pedig hogyan kezelte ezt a helyzetet.

A dokumentum szerint Ribai Csilla, a Fővárosi Ítélőtábla elnöke, Túri Tamás, a Pécsi Ítélőtábla elnöke és Benkő Imola, az Országos Bírósági Hivatal Jogi Főosztályának főosztályvezetője fog az ügyben vizsgálódni. A jelentésnek április közepéig kell elkészülnie.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

 

 

 

 

 

 

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.