"Hadd fogyjon!" – mondta a hamis védettségit kiállító háziorvos, és a mosdóba öntötte az oltóanyagot

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. február 2.

Bűn

A most lekapcsolt budapesti háziorvos és asszisztense pénzért adott ki hamis védettségiket. 

Őrizetbe vettek egy budapesti háziorvost és asszisztensét, akik a gyanú szerint valótlan tartalmú oltási igazolásokat állítottak ki – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség szerdán az MTI-vel. A rendőrök mintegy 60 millió forint korrupciós pénz is lefoglaltak. 

A Keresztes Imre főügyész által jegyzett közlemény szerint a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség az ügyben kötelességszegéssel, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények miatt nyomoz.

A gyanú lényege szerint a budapesti háziorvos szakasszisztensével együttműködve

15 ezer és 30 ezer forint közötti összeg ellenében a koronavírus elleni vakcina beadása nélkül állított ki oltási igazolást

olyan embereknek, akik nem akarták beadatni az oltást, de a védettségi igazolásra szükségük volt. A gyanúsítottak az összeget egymás között egyenlő arányban elosztották.

A rendelésen két rendőr is megjelent, akik úgy kapták meg pénzért az asszisztens által kiállított oltási igazolást, hogy

a háziorvos az oltóanyagot felszívta egy fecskendőbe, majd annak tartalmát "hadd fogyjon!" kijelentést téve a mosdókagylóba ürítette.

A regionális nyomozó ügyészség elrendelte a két egészségügyi dolgozó őrizetét, gyanúsítottként hallgatta ki őket korrupciós bűncselekmény miatt – amelyet a háziorvos tettesként, a szakasszisztens bűnsegédként követett el –, majd indítványozta letartóztatásukat. A kényszerintézkedés elrendeléséről a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa szerdán dönt.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség és a Fővárosi Nyomozó Ügyészség további bizonyítékok beszerzése és az elkövetők elfogása érdekében 11 helyszínen összehangolt akciót tartott a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Készenléti Rendőrség közreműködésével.

Az ügyben eddig négy embert hallgattak ki gyanúsítottként, de sem az egészségügyi dolgozók, sem a két rendőr nem tett vallomást – olvasható a közleményben.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezedigitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk