Beperelték András yorki herceget szexuális zaklatás vádjával

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 10.

Bűn

Virginia Giuffre azt állítja, hogy Erzsébet királynő fia megerőszakolta őt még 17 éves korában.

A Jeffrey Epsteint feljelentő nők egyike, Virginia Giuffre hétfőn egy manhattani bíróságon szexuális zaklatás miatt pert indított András yorki herceg ellen, azt állítva, hogy Erzsébet királynő fia megerőszakolta őt még 17 éves korában.

"Felelősségre vonom András herceget azért, amit velem tett" - írta közleményében Giuffre, majd hozzátette: a befolyásosoknak és a gazdagoknak is felelniük kell tetteikért. Giuffre szeretné megmutatni az áldozatoknak, hogy nem muszáj némaságban és rettegésben élni, és visszaszerezhetik az életük feletti uralmat, ha felszólalnak és igazságot követelnek.

András herceg szóvivői és jogászai egyelőre nem kommentálták az ügyet.

A brit uralkodócsalád tagja 2019-ben a BBC brit műsorszolgáltatónak azt mondta: nem emlékszik rá, hogy találkozott volna vádlójával, és határozottan tagadta a nemi erőszakra vonatkozó állításokat. A jelenleg 61 éves András herceg a legbefolyásosabb emberek egyike, akik kapcsolatban álltak Jeffrey Epsteinnel, akit a manhattani ügyészség 2019 júliusában több tucat lány és nő szexuális kizsákmányolásával vádolt meg. Korábban pedig már elítélték egy 14 éves lány ellen elkövetett szexuális bűncselekmény miatt. Epstein később öngyilkos lett a börtönben.

Giuffre elmondta: András herceg Epstein kerítője és volt barátnője, Ghislaine Maxwell londoni otthonában, illetve Epstein manhattani és Virgin-szigeteki otthonában is szexuális visszaélést követett el ellene. A vádak szerint Maxwell segített felhajtani fiatalkorú lányokat Epsteinnek, aki aztán a lányokat befolyásos és gazdag barátai rendelkezésére bocsátotta. Maxwell tárgyalása novemberben kezdődik.

Giuffre elmondása szerint nyílt és burkolt fenyegetésekkel kényszerítették az aktusra, és gyakorlatilag szexrabszolgaként tartották. Rettegett tőle, hogy halál vagy verés vár rá vagy a hozzá közelállókra, ha nem enged a nyomásnak. "András vagyona, hatalma, helyzete és kapcsolatai lehetővé tették, hogy kihasználjon egy rémült, gyámoltalan gyermeket, akinek nem volt senkije jelen, hogy megvédje" - állt Giuffre keresetében, amelyet ügyvédje, David Boies írt alá. A keresetben kiemelték, hogy András herceg tudott róla, hogy áldozata kiskorú, de ez sem tartotta vissza.

Az Epstein-botrány miatt a yorki herceg 2019-ben bejelentette, hogy visszavonul a brit királyi család magas rangú tagjaként végzett közéleti tevékenységétől.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk