Büntetőeljárás indult Mészáros Lőrinc tihanyi telke miatt

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 3.

Bűn

Az ok: természetkárosítás.

Idén nyáron Mészáros Lőrinc és felesége félmilliárd forintért vásárolt Tihanyban egy gyümölcsöst, amelyen egy mezőgazdasági épület és egy víztározó áll. Persze mindez csak papíron igaz, a gyümölcsös néhány fából áll, az ingatlan valójában egy luxusnyaraló, a víztározó pedig úszómedence. Mindez a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén helyezkedik el.

Vadai Ágnes DK-s képviselő Polt Péter legfőbb ügyészhez intézett kérdéséből azonban kiderül, hogy természetkárosítás miatt eljárás indult a telekkel kapcsolatban - írja a hvg.hu. Vadai arra is rákérdezett, hogy bűncselekménynek minősül-e az építési szabályzat megszegésével (a területen lakóingatlan nem építhető) elkövetett természetkárosítás, és a természetvédelem kötelezettsége mindenkire vonatkozik-e, vagy Mészáros Lőrinc személye kivételt képez. Polt mindkét kérdésre igennel válaszolt, jelezve, hogy az ügyészség nincsen tekintettel az elkövető személyére, attól függetlenül mindig intézkedik.

Polt tájékoztatása szerint 2020. június 22-én elindult egy büntetőeljárás, ami jelenleg is folyamatban van, de gyanúsítottat még nem hallgattak ki.

Korábban nagy port kavart egy ennél sokkal súlyosabb természetkárosítás, amelyről mi is részletes cikkben számoltunk be. Idén nyáron ugyanis egy építkezés miatt a tihanyi Alsóóvári utcában elhordták a fél hegyet, ezzel brutális tájsebet ejtve a Tihanyi-félszigeten.

„Több helyi informátorunk is arról beszélt, hogy az építkezéssel kapcsolatban gyakran merül fel Mészáros Lőrinc neve, helyben őt sejtik a beruházás mögött. A felcsúti csodavállalkozó állítólag egyre gyakrabban bukkan fel a faluban. Lapunk számolt be arról, hogy Mészáros luxuspanorámás nyaralót vásárolt Tihanyban (lásd: A felcsúti polgármester milliárdos gyarapodása, Magyar Narancs, 2014. szeptember 25.), de van a településen borászata is (Tihany-Vin Kft.), és „egyre több mindent vásárol ott” egyik forrásunk megfogalmazása szerint. Arról, hogy e beruházás mögött valóban a felcsúti milliárdos áll-e, nem tudtunk minden kétséget kizáróan megbizonyosodni. Mészáros felbukkanása mindenesetre megmagyarázná az engedélyek és általában a beruházás körüli titkolózást. Egy forrásunk viszont arra utalt, hogy valóban Mészáros kezdhetett bele az építkezésbe, ám miután a média felkapta az ügyet, elcserélte a telket egy olyanra, amelyen már áll egy villa” – írtuk augusztus 13-án megjelent lapszámunkban. Lapzártánk után, egy nappal a cikkünk megjelenése előtt a 444.hu pedig arról írt, hogy Mészáros Lőrinc nem messze a hegycsonkítás helyszínétől vásárolt június végén 525 millió forintért egy gyümölcsöst, amelyen már egy kész luxusvilla és medence állt.

Figyelmébe ajánljuk