Egy férfi túszokat ejtett egy texasi zsinagógában, a rendőrök lelőtték

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. január 16.

Bűn

A férfi a túszokért cserébe egy pakisztáni származású nő szabadon bocsátását követelte.

Lelőtték a rendőrök azt a fegyveres férfit, aki szombaton túszokat ejtett a Texas állambeli Colleyville zsinagógájában - közölték helyi hivatalos források újságírókkal.

A férfi négy embert, köztük a rabbit ejtette túszul a zsinagógában, egyikőjüket több mint hat óra után szabadon engedte. A többi túszt órákkal később szabadította ki az FBI különleges egysége, sajtóforrások az akciót kísérő fegyverropogásról és vélhetően villanógránátok okozta robbanásokról számoltak be.

Greg Abbott texasi kormányzó Twitteren arról tájékoztatott, hogy a kiszabadult túszok jól vannak.

A tettes helyi idő szerint szombat délelőtt hatolt be a zsinagógába, ahonnan online élőben közvetítették a szertartást. A férfi a túszok elengedéséért cserébe egy Aisha Siddiqui nevű pakisztáni származású nő szabadon bocsátását követelte. Siddiquit 2010-ben egy amerikai bíróság 86 év börtönbüntetésre ítélte, amiért Afganisztánban amerikai katonákat és FBI-ügynököket próbált megölni, és egy Colleyville-hez közeli szövetségi börtönben tölti büntetését. Egyes sajtóforrások szerint a túszejtő Siddiqui testvére volt.

A hatóságok mindössze azt közölték, kiderítették a férfi személyazonosságát, ám azt egyelőre nem fedték fel a sajtó előtt. Matt De Sarno FBI-ügynök újságíróknak azt mondta, semmi nem utal arra, hogy a férfi szándékosan a helyi zsidó közösség ellen készült volna támadásra, és úgy vélte, további fenyegetés veszélye nem áll fenn. A nyomozás nagy erőkkel folyik.

Az ügyet figyelemmel követte Joe Biden amerikai elnök és Naftali Bennett izraeli miniszterelnök is.

Címlapképünk illusztráció.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk