Dr. V. P. L. keveset akart rabolni

Bűn

Ötezer forintot zsákmányolt, jogerősen 6 év börtönt kapott egy szegedi jogász.

„Korábbi életvezetésem, életvitelem során, elismerem, belső problémákkal küszködtem, és nem szakember segítségét kértem, hanem a lehető legrosszabb megoldást választva az alkohol csillapító hatását alkalmaztam, és ez összességében vezetett a problémákból bűncselekményhez” – mondta szerdán a Szegedi Ítélőtábla előtt állva dr. V. P. L..

Ritkán hangzik el ilyen beszéd az utolsó szó jogán, de nem is sok jogvégzett postarabló áll a bíróság előtt.

Az 1969-es születésű, családos, de egy ideje édesanyjával élő szegedi férfi 2020 májusában bement Szegeden a Csongrádi sugárúti postahivatalba, és egy pisztolyt előhúzva pénzt követelt. 

A rablási kísérlet meghiúsult. Miközben a maszkos rabló egy pillanatra megnézte, hogy jön-e be más a helyiségbe, a tisztviselő rászólt a kollégáira, hogy meneküljenek és riasszanak, aztán ő is kiszaladt az utcára. Dr. V. P. L. egyedül maradt odabenn. Semmit sem vett el. Sarkon fordult, kiment, felült a biciklijére és hazatekert.

Két nappal később egy virágboltba ment be a pisztollyal, de nem túl nagy meggyőződéssel, mert – ahogy Benedek Tibor, az ítélőtábla tanácsvezető bírája fogalmazott – a sértett egy idő után átvette a kezdeményezést.

A virágbolt tulajdonosa az RTL Klubnak utóbb azt nyilatkozta, mondta a rablónak, hogy ad neki ötezer forintot, csak menjen. A férfi még pár kétezrest is kért volna tőle, nehéz anyagi helyzetére hivatkozva,

de a virágboltos azt felelte, neki meg hat unokája van, nem fog többet adni, tessék megelégedni ennyivel.

Közben a virágbolt belső helyiségében egy másik hölgy telefonált a rendőrségnek. 

A híradónak nyilatkozó kriminálpszichológus akkor úgynevezett elégtelen elkövetőnek nevezte a tettest, mert nem volt komoly az elhatározása.

A rablót lakása közelében, egy kocsmában fogták el a rendőrök.

 
Dr. V. P. L. szerdán a Szegedi Ítélőtábla előtt. Nem járult hozzá, hogy felismerhető legyen a képen.           
Fotó: A szerző felvétele 

 „Az én képzeletemben semmiféle nagyobb összeg, nagyobb érték nem szerepelt” – bizonygatta szerdán az ítélőtábla előtt. „A bűncselekmény által szerezni kívánt pénzzel” időt szeretett volna nyerni egy szorongató helyzetben. „De azt megint csak el tudom mondani, semmiféle szándékom nem terjedt ki arra, hogy bárkinek is sérülést okozzak. Sajnálatos módon riadalmat keltettem … kifejezetten állítom, hogy a legnagyobb mértékig ügyeltem arra, hogy véletlenül se okozzak másoknak sérülést” – magyarázta dr. V. P. L. Azt is fenntartotta – és kirendelt védője, Kovács Tímea Ágnes ügyvéd is lényegében erre hivatkozva kért enyhébb büntetést –, hogy nem ijedtségében gondolta meg magát a vádlott a postán, hanem hirtelen jött, saját elhatározással.

„Nem volt hangos riasztás, riasztó, nem volt olyan tényező, ami miatt nekem sürgető lett volna a távozás” – mondta a jogász. – „Csönd volt. Nem is volt késztetés arra, hogy el kellene menekülnöm. Egyszerűen akkor tértem magamhoz, láttam, hogy mit is csináltam (…), és hogy aki ezt csinálja, ahhoz az emberhez nekem semmi közöm.”

Dr. V. P. L. elnézést is kért: „fenntartom a megbánásomat, és ugyanígy érvényes a bocsánatkérésem a sértett személyek irányában.” Az előzetesben töltött másfél év alatt volt alkalma többször átgondolni a tettét, „másrészt pedig döntéseket hozni, arra vonatkozólag, hogy a továbbiakban majd az életvitelemet a szerint alakítom, hogy alkoholnak még a közelébe se jussak.” Arról is beszélt, hogy megtért. „Azt kérem az ítélőtáblától,

szíveskedjenek adni egy lehetőséget egy irgalmas ítélettel,

hogy minél hamarabb visszakerülhessek a társadalomba” – mivel, mint mondta, van még feladata: támogatnia kell gyermekeinek továbbtanulását, és édesanyjáról is gondoskodnia kell. Bár tudja, hogy a szakmájában már nem tud elhelyezkedni.

A vádlott egy időben, 2020 februárjáig a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalban is dolgozott jogászként.

Amikor ez tavalyelőtt kiderült, a vásárhelyi Fidesz tájékoztatást követelt Márki-Zay Péter polgármestertől arról, mikor dolgozott dr. V. P. L. a hivatalban.

A Szegedi Törvényszék tavaly júniusban 6 év börtönre ítélte a vádlottat. A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a büntetés súlyosbításáért, dr. V. P. L. védője pedig enyhítéséért fellebbezett.

„Mindkét fellebbezés alaptalan” – mondta ki Benedek Tibor tanácsa szerdán. Az új, jogerős határozat módosított a bűncselekmény addigi minősítésén, de a büntetés maradt hat év börtön és ugyanilyen időtartamú eltiltás a közügyektől, és 652 ezer forint bűnügyi költséget kell kifizetnie a vádlottnak.

Az eljárás teljes költsége ennél jóval nagyobb volt, mert nyomozás közben – amikor még nem volt meg a gyanúsított – DNS-vizsgálatot is megrendeltek egy szakértőtől. Ez költséges eljárás, és elhúzódott, jóval az után készült el, hogy már nyilvánvaló volt, nincs rá szükség, mert dr. V. P. L. elismerte a postai esetet. A bíróság ezért úgy ítélte meg, hogy a vádlottal annak a vizsgálatnak a költségét nem lenne jogos megfizettetni.

Ahogyan a törvényszék, az ítélőtábla is elfogadta a jogász postarablónak azt a védekezését, hogy a postahivatalban meggondolta magát, és saját elhatározásából hagyta abba, amit elkezdett. Szintén enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy egy korábbi közúti balesetben megsérült, és csak az egyik fülére hall. A büntetését viszont azért nem lehetett számottevően enyhíteni, mert a pisztoly, amivel bement a postára és a virágboltba,

nem csak fegyvernek látszó tárgy volt, hanem igazi, működőképes fegyver, lőszer is volt benne,

és engedély nélkül tartotta. Amit tett – fegyveresen elkövetett rablás és lőfegyverrel való visszaélés –, nagyon súlyos bűntett, és fontos, hogy a kiszabott büntetés ennek megfelelően elég elrettentő legyen – érvelt a bíróság.

És akármennyire is szerencsétlen ember benyomását kelti, a postán nagyon megijesztette az ott dolgozókat, erről szó volt a korábbi tárgyaláson. Nehéz túltennie magát az embernek egy ilyen eseten, visszaülni ugyanabba a székbe, és ránézni az ajtón belépő ügyfelekre, akik mind maszkot viselnek.

Dr. V. P. L. édesanyja ott ült a tárgyalóteremben. Halkan kijavította a fiát, amikor az a bíró kérdésére, mi a lakcíme, téves irányítószámot adott meg. Aztán csöndesen sírdogált, miközben a vádlott beszélt az utolsó szó jogán.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Címszereplők

  • Kiss Annamária

Az elmúlt évad során a Katona József Színházban is láthattuk Médeia drámáját (Bagossy Júlia rendezésében), de hogy ne menjünk messzire, a Jurányiban is futott a Czukor Balázs által színre vitt változat.

Feladatmegoldás

Az OSA Archívum nem először foglalkozik azzal, hogy a legnagyobb haláltábor hogyan él tovább a magyar történeti tudatban. (Auschwitzba 56 nap alatt 430 ezer vidéki magyar zsidót hurcoltak, és a tábor minden harmadik áldozata magyar volt.)

Ki a mi barátunk?

„Ha a határ kellő sűrűséggel átjárható, az megkönnyíti az emberek életét. Ha viszont nem, akkor ez természetesen nehézségeket okoz az ott élőknek, és elválasztja az embe­reket egymástól. Éppen ezért számunkra stratégiai kérdés az, hogy van-e elég határátkelési pont két ország között” – mondotta Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere kedden, a Veľký Horeš (Nagygéres) és a magyarországi Nagyrozvány közti rövid összekötő út átadó ünnepségén.

Mindent jól csináltunk

„A négy és fél órán át tartó tárgyalás során a fenyegetőző férfi egyetlen alkalommal sem közölte, hogy robbantásra készül” – ezt Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója közölte azon a múlt heti sajtótájékoztatón, amelyen a szeptember 20-án történtekről számolt be.

Arcah végnapjai

Alighanem az örmény–azeri konfliktus utolsó felvonásához ­érkeztünk a múlt héten. Azerbajdzsán visszanyerte ellenőrzését Hegyi-Karabah, a területén lévő, örmény többségű, s az 1992–1994-es háború óta magát függetlennek tudó enklávé ­fölött. Lesz-e maradása az itt élő 120 ezer örménynek, hogyan tékozolta el utolsó szövetségesét a térségben Moszkva, és ­maradtak-e jó fiúk a történet végén?

Herszoni történet

A háború alatt Herszon lakosságának java része elmenekült, csak néhány tízezren maradtak és dacoltak a megszállókkal. Olena férje nem sokkal azután halt meg, hogy az orosz hadsereg elfoglalta a várost.

Nicsak, ki hallgat?

„Ma Magyarországon, ahol az állami beruházások még mindig jelentős mértékűek, ahol kormány által támogatott hitelkonstrukciók működnek, ahol az adórendszer kevéssé stabil, ahol állami cégek hiteleket vesznek fel üzleti bankoktól; nos, egy ilyen gazdaságban elég tág tere van annak, hogy alkuk köttessenek a kormány és a bankok között.”

"Amióta az eszemet tudom, Orbán a miniszterelnök"

  • Dusza Erika

A TASZ a napokban osztotta ki az idei SZABAD-díjakat, a fiatalok kategóriában a jelöltek között volt az ADOM Diákmozgalom is. A szervezet 16 esztendős kommunikációs vezetőjével és borsodi koordinátorával, Merucza Tibor Alexszel a fiatalok közéleti aktivizmusáról, személyes indíttatásról, jövőképről beszélgettünk.

Új szelek

Érezhetően megélénkült a kádermozgás Dunakeszi és Göd térségében, miután nyáron igazságügyi miniszterré nevezték ki Tuzson Bence országgyűlési képviselőt. Dunakeszin bizonytalanná vált a kormánypárti polgármester újraindítása, a város fideszesei pedig közben Gödöt is „felügyelik”.

„Uram, nem csak fólia lesz itt”

Dolgozni jöhet, de munka után menjen vissza a szállására. Vásárolhat a boltban, de eszébe ne jusson körülnézni a falunapon! Akiknek van rá hatalmuk, úgy ­próbálják szabályozni a vendégmunkások életét, hogy ittlétük minél kevesebb ellenérzést váltson ki a ­helyiekből. Mégis akadnak letelepedők.