Eljátszotta, hogy halott, de elkapták a rendőrök

  • narancs.hu
  • 2024. január 17.

Bűn

Az érdi informatikus hamis halotti bizonyítványt készíttetett, csak aztán felhívta a háziorvosát.

L. Gábor érdi informatikust első fokon 5 év 10 hónap szabadságvesztésre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék közokirat-hamisítás, csalás és pénzmosás miatt. A büntetőper Debrecenben folytatódott volna másodfokon, de tavaly áprilisban megszakadt, mert olyan hír érkezett, hogy a vádlott, akit körözött a rendőrség, meghalt Ausztriában – írja a Zsaru Magazin.

A halálesetről utóbb értesült az elsőfokon eljáró nyíregyházi bírónő. Nem hitt az ausztriai dokumentum hiteles fordítása alapján kiállított halotti anyakönyvi kivonatnak. Kérelemmel fordult a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központhoz (NEBEK), igényeljen hivatalos tájékoztatást L. Gábor állítólagos klagenfurti elhalálozásáról.

Az derült ki, hogy 2022. november 29-én mégsem halt meg ilyen nevű ember Ausztriában.

Az ügyészség a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányságot bízta meg L. Gábor keresésével. Közben az érdi informatikus élettársa és korábbi élettársa is panaszt tett amiatt, hogy a férfi még mindig szerepel a police.hu körözési listáján,  ez pedig kegyeletsértés.

A rendőrök kiderítették, hogy L. Gábor két hónappal állítólagos halála után felhívta a háziorvosát, iratokat kért tőle, amelyeket testvére vett át helyette.

Gyermekelhelyezési per is zajlott, amelyben L. Gábort egy érdi ügyvédnő képviselte. Ő nem tudott arról, hogy L. halottnak tetteti magát a hatóságok előtt, csodálkozott is, amikor a rendőrök erről kérdezték, mert, mint mondta, márciusban beszélt vele telefonon. Tőle megtudták az informatikus számát. Az alapján keresni kezdték a készülékét, és novemberben értesítést kaptak arról, hogy az ausztriai előfizetésű mobil használója Érdre jött. Egy ismerős látta L. Gábort osztrák kocsijában. December 6-án elfogták egy érdi nagyáruház parkolójában. 

Bevallotta, az osztrák halotti anyakönyvi kivonatot a darkwebről szerezte, 1500 eurót fizetett érte kriptovalutában. A hamisítványt Ausztriából elküldte egyik budapesti barátjának, ő készíttette el a hiteles magyar fordítást, amelyet benyújtottak a kormányhivatalnak. Az ügyben eljáró nyomozó arról is beszámolt, hogy ebben az eljárásban a feltüntetett kézbesítési cím annak az ügyvédnek a postacíme volt, aki a büntetőperben L. Gábort védte.

A rendőrök kihallgatták a férfi élettársát is, aki állította, csak egy hónapja tudta, hogy a párja nem halt meg. A nyomozó kérdésére, hogy ha addig tényleg halottnak hitte, miért nem intézkedett a holttest hazahozataláról, és halottak napján hová vitt virágot, a nő nem tudott mit mondani.

Az informatikust letartóztatták, büntetőperét folytatják, és most már a hamisított halotti anyakönyvi papír miatt is felelnie kell.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk