Börtönbüntetést és vagyonelkobzást kér az illegális kisállat-kereskedelem résztvevőire az ügyészség

Állatorvosok kutyaszorítóban

Bűn

Csak Békés megyéből több ezer kölyökkutyát juttattak ki illegálisan Nyugat-Európába 2019 és 2021 között. Az ügyben azóta megtörtént a vádemelés, a térségi főállatorvos, két állatorvos, az asszisztenseik, infor­matikus, szállítók és ún. szaporítók kerültek a vádlottak padjára. A volt főállatorvosra nyolc év börtönt és vagyon­elkobzást kér az ügyészség.

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség a Gyulai Törvényszékhez nemrég benyújtott vádiratában bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével és közokirat-hamisítással vádol tíz személyt, akik szabadlábon védekezhetnek. Az ügyészség szerint Németországba és Spanyolországba irányuló illegális állatkereskedelemben vettek részt, illetve Szlovákiába küldtek ki magyar kisállatútleveleket. Utóbbi esetben az ottani kutyaneppereknek segítettek abban, hogy nyugat-európai országokba törvénytelenül és nagy haszonnal értékesítsenek kölyökkutyákat.

„A szolgáltató állatorvos a szállítás érdekében biankó kisállatútleveleket állított ki anélkül, hogy az állatokon bármilyen vizsgálatot, beavatkozást elvégzett volna, majd a vezető beosztású hatósági állatorvos segítőjével rögzítette a webalapú nyilvántartásokban a fiktív adatokat, vizsgálat nélkül igazolta az állatok szállításra való alkalmasságát, és kiállította a szállítmányokat kísérő bizonyítványokat” – közölte még a nyomozás idején a vádhatóság a Magyarországon zajló ügyletekről.

Lapunk 2021 tavaszán elsőként számolt be arról, hogy egy tótkomlósi állatorvosi rendelőben és állatpatikában látványos hatósági akció zajlott le (lásd: Hivatali vesztegetés miatt razziáztak…, magyarnarancs.hu, 2021. május 14.). A praxis tulajdonosa Pertich Attila Sándor, aki korábban névvel vállalta, hogy érintettje az ügynek. Jelezte ugyanakkor, „nincs bűnösségtudata”, és „bár mindent szabályosan végzett, mégsem volt teljes mértékben körültekintő”. (Pertich 2011. októberi menesztéséig az Illés Zoltán-féle környezetvédelmi államtitkárságon dolgozott vezetői munkakörben.) Bakos Pál térségi főállatorvost 2021 májusában a hivatalában vették őrizetbe az adónyomozók, majd a bíróság elrendelte az előzetes letartóztatását. Az összehangolt akciósorozat keretében ugyanabban az időben Gyulán, Csorváson, Újkígyóson és Orosházán is lecsaptak a NAV-nyomozók. Nem sokkal később a Békés Megyei Kormányhivatal azonnali hatállyal felmentette megbízatása alól Bakost, ám erről csak lapunk kérdései nyomán, napok múltán tájékoztatták a közvéleményt. (Az ügy előzményeiről lásd korábbi összegző írásunkat: Ebek és nepperek, Magyar Narancs, 2022. február 3.)

Tizenöt hetes kor alatt

A vádirat szerint Pertich Attila Sándor és asszisztense, valamint az ügy elsőrendű vádlottja, Bakos Pál a Magyar Állatorvosi Kamarától (MÁK) rendelt kisállatútleveleket. Tisztában voltak azzal, hogy ezeket majd mások döntően kölyökkutyák, kisebb részben macskakölykök külföldre szállítására használják fel. Pertich helyett és nevében, de az ő tudomásával és egyetértésével az asszisztense szerezte be a MÁK kisállat-nyilvántartó rendszerén, az úgynevezett Petvetdatán keresztül az útleveleket azt követően, hogy Bakos Pál telefonon tájékoztatta, pontosan hány okmányra van szükség. Az asszisztensnek a békési főállatorvos magyarázta el, hogy az útleveleket hogyan kell kitölteni, mennyi és milyen fiktív oltásokat kell valótlanul rögzíteni, illetve hogy mennyi aláírás szükséges a szolgáltató állatorvostól. Az útlevelekben feltüntetett kutyákat ugyanakkor Pertich nem vizsgálta meg, transzponderrel (mikrocsip) nem látta el, és nem is oltotta be azokat. Ennek ellenére az útlevelekbe a szükséges egyéb oltásokra utaló matricákat, köztük a veszettség elleni oltás megtörténtét igazoló, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által kibocsátott hatósági hologramos matricát beragasztották, és a dokumentumot a tótkomlósi állatorvos kamarai bélyegzőjével hitelesítették. A folyamat valamennyi résztvevője tisztában volt azzal, hogy a papírokat valótlan tartalommal állították ki.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?