Értelmileg akadályozott gyerekek bántalmazása miatt nyomoznak egy dunavecsei iskolában

Bűn

A 7-14 éves gyermekek fizikai és lelki bántalmazását a nevelőszülők jelentették, a gyámhivatal feljelentést tett az igazgató ellen. A kecskeméti rendőrkapitányság nyomozást folytat az értelmileg akadályozott gyerekek verése, térdepeltetése miatt, miközben a dunavecsei intézmény vezetőjét a héten ismét kinevezték az iskola élére.

„Csak azok előtt tárul fel az élet szépsége, akik ismerik a másokért élő életet!” Ezzel a tételmondattal köszönti a Bács-Kiskun megyei Dunavecsén működő Duna Menti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Szakiskola és Kollégium vezetője az érdeklődőket honlapjukon. Az 1980-ban alapított intézmény értelmileg, tanulásban akadályozott gyerekekkel foglalkozik 7-16 éves koruk között, az értelmi akadályozott tanulókat integráltan oktatják a tanulásban akadályozottakkal. Az általános iskolában 60 fő tanul, 8 évfolyamon 2 összevont csoportot, 4 önálló osztályt működtetnek. Tanulóik sajátos nevelési igényűek, akik tanulási képességet vizsgáló szakértői bizottság szakvéleménye alapján kerülhetnek be. A középsúlyos gyermekek integrálva végzik tanulmányaik, az összevont osztályokban gyógypedagógus asszisztens segíti a szakemberek munkáját. A szakiskolában 1+2 éves képzési szerkezetben cukrászsegéd, szakácssegéd, 1+4 éves képzésben épület- és szerkezetlakatos és cukrász szakma sajátítható el.

A kiskőrösi tankerületi felügyelete alá tartozó dunavecsei EGYMI-ben öt éve váltottak vezetőt, akkor az ott már hosszú ideje dolgozó L. M.-t nevezték ki az intézmény élére. A kinevezésének megújításával kapcsolatban megkérdeztük a Belügyminisztériumot, mivel néhány hete a kecskeméti rendőrfőkapitányság nyomozást folytat az intézményben történt gyermekbántalmazások gyanújával. Információink szerint

a területileg illetékes gyermekvédelmi szakszolgálat munkatársa, az egyik bántalmazott gyermek gyámja tett feljelentést a főigazgatóval szemben tettleges bántalmazások elkövetése miatt.

A feljelentés alapján a kunszentmiklósi rendőrkapitányság kiskorú veszélyeztetés gyanújával rendelt el nyomozást. A tanúkihallgatások és a Belügyminisztériumtól, valamint a korábbi Emberi Erőforrások Minisztériumától beszerzett iratok alapján a nyomozást a kecskeméti rendőrkapitányság hatáskörébe utalták. A bűncselekmény gyanúja kiskorú veszélyeztetéséről átminősült közfeladatot ellátó személy eljárásában elkövetett bántalmazás bűntettére – mindkét bűncselekmény büntetési tétele 1-5 évig terjedő szabadságvesztés.

A Belügyminisztérium megkeresésünkre azt válaszolta, „a Duna Menti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény (Dunavecse) igazgatói feladatainak ellátására – a hatályos jogszabályoknak megfelelően lefolytatott pályázati eljárást követően – L. M. kapott megbízást a 2024. augusztus 16-tól 2029. augusztus 15-ig terjedő időszakra”. A tárca válaszában kiemelte, a köznevelési államtitkárságának nincs tudomása arról, hogy az iskola vezetője büntetőeljárás gyanúsítottja.

Nem kaptunk választ viszont a kiskőrösi tankerülettől, ahol arról érdeklődtünk, a nyomozás idejére felfüggesztik-e az intézményvezetőt a munkavégzés alól, illetv kivizsgálták-e az elkövetett bántalmazásokról szóló panaszokat, támogatják-e vezetői megbízásának folytatását.

Úgy tudjuk, a rendőrségi nyomozásban több 7-14 éves gyermek sérelmére elkövetett fizikai és lelki bántalmazás elkövetését vizsgálják, amelyeknek több szem- és fültanúja is volt. A gyermekek gyámja a nevelőszülők bejelentését követően fordult a rendőrséghez. A nevelőszülőknek feltűnt a gyerekek viselkedésének változása, ami abban is megnyilvánult, hogy hétvége után nem akartak visszatérni az intézménybe. Információink szerint a nevelőszülők mellett több pedagógust is meghallgattak tanúként. Volt, aki arról számolt be, hogy

az iskola vezetője az egyik 7 éves gyermeket az osztályteremből rángatta fel a vezetői irodába, ahol verést kapott, más gyereket az igazgatói iroda előtti folyosón térdepeltetett büntetésből.

Dunavecsén és környékén az intézményben elkövetett bántalmazásokról és nyomozásról szóló hírek az elmúlt hetekben a közbeszéd tárgyává váltak.

Megkérdeztük L. M.-t a nyomozásról, illetve arról, megfelelő pedagógiai módszernek tartja-e a fizikai bántalmazást, a gyerekek ütlegelését, falhoz szorítását, térdepeltetését. Az intézményvezető rövid válaszában azt közölte, nyilatkozattételre nem rendelkezik fenntartói engedéllyel, bosszúhadjárat részének tekinti a nyomozást: „Az ellenem folyó eljárás egy jelenleg is nálunk dolgozó kollégám bosszú-hadjáratának az eredménye.” Egy korábbi, az állami rádióban sugárzott műsorbeli szereplését ajánlotta figyelmünkbe; szerinte ő sokkal inkább az abban szereplő ember, mint az, akinek igazságtalanul be akarják állítani.

Megkerestük a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságot, amely elhárította a válaszadást: az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezésére hivatkozva adatvédelmi okok miatt nem adhatnak tájékoztatást.

Ugyanígy jártunk a megyei gyámhivatallal, szintén nem válaszoltak kérdéseinkre. „A gyámhivatalai mindig a gyermek érdekeit szem előtt tartva, a vonatkozó jogszabályok – a gyermekek védelméről szóló törvény – szerint járnak el. A Gyámhivatalok így minden hozzájuk érkező panaszt, jelzést, bejelentést kivizsgálnak, és minden esetben megteszik a szükséges hatósági intézkedéseket, szükség esetén pedig feljelentést tesznek a rendőrségen. Tekintettel arra, hogy a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény alapján a gyámügyi és gyermekvédelmi eljárásban hozott döntések nem nyilvánosak, így a sajtó részére egyedi ügyekben további tájékoztatás nem adható.”

Információink szerint jelenleg három gyermek bántalmazása miatt folyik a nyomozás, időközben azonban egy korábban végzett diák is feljelentést tett az intézményvezetőtől elszenvedett fizikai erőszak miatt.

Úgy tudjuk, a kiskorú diákokat rövidesen a gyám, a nevelőszülők és pszichológus jelenlétében fogják meghallgatni. Ketten annyira félnek visszatérni a tanévkezdésre, hogy nem maradnak az iskolában, kiíratták őket.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk