Gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség a Hont Andrást inzultáló Bede Zsoltot

  • narancs.hu
  • 2020. január 31.

Bűn

Garázdaság miatt indított eljárást a rendőrség.

Mint arról beszámoltunk csütörtök este a Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester szerencsétlen megszólalása miatti, fideszes rasszizmus elleni tüntetésen inzultálták a HVG újságíró-publicistáját, Hont Andrást, akihez a Vadhajtások nevű szélsőjobboldali portál munkatársa, Bede Zsolt azzal a felkiáltással ment oda a tömegben, hogy "rakjátok ki a provokátorokat", majd kétszer elvette a szemüvegét, lökdösni kezdte és azt kiabálta neki, hogy "bolsevik sz*r", és "takarodj innen". Az incidensről maga a Vadhajtások tett közzé videót a Facebokkon.

A rendőrség pénteken délután azt közölte, a Budapesti Rendőr-főkapitányság VII. kerületi Rendőrkapitánysága hivatalból indított nyomozást a történtek miatt,

és az erzsébetvárosi nyomozók B. Zsoltot 2020. január 31-én a délutáni órákban garázdaság vétség megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

A rendőrség a történtekről azt írja, a tüntetésen "résztvevő B. Zsolt budapesti lakos szóváltásba keveredett egy, a gyűlésről tudósító, munkáját végző újságíróval. B. Zsolt az újságírót szidalmazta, meglökte, valamint a szemüvegét is levette".

A tüntetésen a 444.hu munkatársait is hasonló inzultus érte mások részéről, egy férfit pedig azért vett őrizetbe a rendőrség, mert megütötte a tüntetés egyik szervezőjét.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?