Hat kiskorút ítéltek el egy történelemtanár lefejezésének ügyében Franciaországban

  • narancs.hu
  • 2023. december 9.

Bűn

Samuel Paty a Charlie Hebdo képeit mutatta meg óráján, emiatt egy csecsen megkereste és lefejezte.

Egy akkor 13 éves lányt hamis vádaskodásért, öt másik, akkor 14 és 15 év közötti fiatalt pedig erőszakos bűncselekményre irányuló szándékos összeesküvés miatt ítéltek el Franciaországban – írja a Guardian. Mind  három ítélet Samuel Paty francia történelemtanár 2020-ban történt lefejezése miatt született.

A 47 éves tanárt a 18 éves moszkvai születésű csecsen, Abdoullakh Anzorov ölte meg Párizs külvárosában, miután a közösségi médiában elterjedt, hogy Paty a Charlie Hebdo magazin Mohamed-karikatúráit mutatta be az óráján. Paty a francia szólásszabadságról szóló etikaóráján tette ezt, utalva arra, hogy ezek voltak azok a képek, amiknek 2012-es közzététele miatt terroristák rohamozták le az újság szerkesztőségét, és 11 embert brutálisan kivégeztek.

Paty meggyilkolásához kellett az egyik, most 18 hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott lány, miután azt hazudta, Paty arra kérte volna a muszlim diákokat, hogy hagyják el a termet. Később el is mondta a nyomozóknak, hogy aznap nem is volt az osztályteremben. Mint kiderült, Paty nem kért senkit távozásra, csak annyit mondott, hogy ha sértőnek találják a rajzot, nyugodtan forduljanak el.

A többi tizenévest azért ítélték el, mert segítettek megtalálni Anzorovnak a tanárt. Azt állították, nem gondolták, hogy gyilkosság lesz belőle.

Az ügyben nyolc felnőtt tárgyalása indul meg 2024-ben a büntetőbíróságon. Köztük van a 13 éves lány apja, akit azzal vádoltak, hogy olyan videókat tett közzé, amelyek a tanár ellen mozgósítottak.

A hat évesen menekült státusszal Párizsba érkezett Anzorovot még a helyszínen lelőtték a rendőrök.

A gyilkosság az egyik legnagyobb vihart keltett francia ügy volt: Emmanuel Macron akkoriban kezdett el róla beszélni, hogy meg akarja reformálni a franciaországi iszlámot, és létrehozni a felvilágosodás iszlámját, amiből akkora nemzetközi botrány lett, hogy a világ muszlim részein több helyen francia zászlókat égettek miatta.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk