Ideiglenes kiadatási letartóztatásba helyezték az Iszlám Állam egy tagját Budapesten

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. november 3.

Bűn

Zsoldostevékenységek bűncselekménye miatt.

Elrendelte a bíróság annak a tádzsik férfinak az ideiglenes kiadatási letartóztatását, akivel szemben zsoldostevékenységek bűncselekménye miatt Tádzsikisztán bocsátott ki nemzetközi elfogatóparancsot – közölte a Fővárosi Törvényszék csütörtökön.

A közlemény szerint a férfi ellen a Dusanbe Körzeti Bíróság 2019 májusában bocsátott ki nemzetközi elfogatóparancsot zsoldostevékenységek miatt indult büntetőeljárás lefolytatása érdekében. A férfi 2016 áprilisában apjával együtt ment Isztambulba, majd törvénytelenül átlépve a Törökország és Szíria közti határt, Szíriában csatlakozott az Iszlám Állam terrorista szervezethez. Itt az állami erők elleni háborús bűncselekményekben vett részt, emiatt Tádzsikisztánban legfeljebb 12 év szabadságvesztésre büntethetik.

A közleményben hangsúlyozták: a bíróság a csütörtöki tárgyaláson kizárólag a kiadatás, illetve az ideiglenes kiadatási letartóztatás feltételeit vizsgálta. A férfi nem járult hozzá a kiadatásához. A bíróság – nem végleges – végzésében elrendelte a férfi ideiglenes kiadatási letartóztatást, de azt meg kell szüntetni, ha december 13-ig a szabályszerű kiadatási kérelem nem érkezik meg. 

A bíróság végzése szerint a terhelt kiadatásának további feltétele, hogy Tádzsikisztán igazságügyi hatósága a határidőig nyújtson megfelelő jogi garanciát arra, hogy az elfogatóparancsban írt bűncselekményen kívül más büntetőeljárást nem folytatnak le vele szemben, illetve nyilatkozniuk kell arról is, hogy az ottani büntető törvények szerint lehetőség van-e halálbüntetés kiszabására.

(Címlapképünk illuztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk