Kannabiszültetvényen helyszínelt, aztán lelőtte a szekrényt

  • narancs.hu
  • 2021. december 1.

Bűn

A bíróság szerint kizárt, hogy beütött volna a cucc, ez szimpla felelőtlenség volt.

520 ezer forint pénzbüntetésre ítélt egy rendőrt a Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsa, és két évre eltiltotta minden olyan szakmától, amelyben köze lehet lőfegyverekhez – vette észre a Telex a Debreceni Törvényszék közleményét

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőr tavaly szeptember 16-án bűnügyi technikusi szolgálatot látott el. Délben bement a kapitányság egyik irodájába kávézni, ahol két kolléganője dolgozott. Beszélgetett velük, és mivel az egyiket érdekelte, odaadta neki PA-63 típusú szolgálati pisztolyát, miután kivette belőle a tárat. A bírósági közlemény emlékeztet: ezt csak egy töltő-ürítő helyiségben tehette volna meg szabályosan.

Ezután „a maroklőfegyver szánját a nő a vádlott kérésére hátra húzta, s mivel a fegyver nem volt kibiztosítva, így az elsütőbillentyűt nem tudta működtetni. A nő ezt követően a maroklőfegyvert úgynevezett feszített állapotban visszaadta a zászlósnak, aki abba a töltött tárat azonnal visszahelyezte, majd azt a hordtokba eltette. A férfi ezután tovább folytatta a beszélgetést a kolléganőjével, közben azonban eszébe jutott, hogy a szolgálati lőfegyverét nem fesztelenítette, ugyanakkor azt elfelejtette, hogy a tárat már visszahelyezte a fegyverbe. A vádlott ekkor a tokból ismét elővette a fegyvert, a szánt hátra húzva azt csőre töltötte és az elsütőbillentyűt elműködtette. A férfi így 154 centiméter magasságban, vízszintesen, az irodában tartózkodó másik kolléganő melletti szekrényre célozva lövést adott le. Az íróasztalnál ülő nő mellett a 9 milliméteres lövedékmag körülbelül 150 centiméterre haladt el, átszakította a mellette lévő szekrény oldalára akasztott dzsekijét és a mellényét. A lövedékmag a szekrénybe csapódott, majd annak hátfalán és nyitott ajtaján is gurulatot kapott, végül energiáját elveszítette, és a padlón megállt” – olvasható a közleményben. 

Senki sem sérült meg, a bíróság szerint azonban ez csak a szerencsén múlott. Ráadásul a zászlós ezután is úgy vette ki a tárat a pisztolyából, és a lőszert a csőből, hogy „a töltő-ürítő helyiség használatát továbbra is mellőzte”.

A vádlott azzal védekezett, hogy az eset előtt egy kábítószer-ültetvény helyszínén dolgozott, amit épp felszámoltak, és hiába volt védőruhában, a kannabisznövény megzavarhatta a tudatát. Ám a Kálmánczi Antal János hadbíró főhadnagy által vezetett tanács arra jutott, hogy ez a védekezés nem megalapozott, mert a rendőr a helyszínen legföljebb 10-15 percet tölthetett el, a többi rendőr pedig nem tapasztalt hasonló hatást. 

Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész szerint súlyosabb büntetést érdemelne a rendőr, ő pedig enyhítésért fellebbezett.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk