Halállal végződött verekedés Kétegyházán

Kaszát, kapát, láncfűrészt ragadtak

Bűn

Kaotikus jelenetek játszódtak le a Gyulai Törvényszék tárgyalótermében és folyosóján. Két, egymással régóta haragban álló roma család három évvel ezelőtti, halál­esettel végződött összetűzését tárgyalta a bíróság erős készültség mellett. Három éve egy öszvér elcserélésével kezdődtek a bajok.

„Most meghaltok!” – kiáltotta Cs. Ferenc, a későbbi elsőrendű vádlott, és kaszájával az „ellenséges” család egyik tagja felé sújtott. A vádirat szerinti hatodrendű vádlottnak a fejét és a csuklóját is megvágta. A sebesült férfi nem hátrált, a kezében lévő láncfűrésszel belevágott Cs. Ferenc jobb kezébe, majd egy másik ember jobb kezének az ujjaiba is. Ez utóbbi férfit egy vascsővel nagy erővel fejbe is ütötték, amitől elvesztette az eszméletét és összeesett. A verekedés folytatódott a két család között, ám amikor néhányan észrevették, hogy a földön fekvő magatehetetlen férfi erősen vérzik, elkezdtek kiabálni: „Meghalt, meghalt!” A csata egy szempillantás alatt véget ért.

A sebesültet a családtagjai autóba tették, és elindultak a gyulai kórház irányába. Közben mások szóltak a mentőknek. Az összetűzés helyszínére száguldó rohamkocsi és a kórházba tartó autó, benne a súlyos sérülttel, valahol Kétegyháza és Gyula között félúton találkozott. Áttették a sebesültet a mentőbe, s azonnal a Békés Megyei Központi Kórházba szállították.

A két család összecsapása folytatódott, mert a súlyosan sérült fia után a kórházba érkező – a későbbi negyedrendű vádlott – apa arcon ütötte a szintén kórházba szállított majdani hatodrendű vádlottat. A legsúlyosabb sérült 2021. augusztus 16-án belehalt sérüléseibe. Az orvos szakértői vélemény megállapította: összesen 15 külső és 3 belső sérülése volt; például a fejére vascsővel mért ütés egyszerre okozott súlyos szem- és homloksérülést, valamint agyzúzódást – ez utóbbi okozta végül a férfi halálát. Megjegyzendő, hogy az áldozat az összecsapásban valójában nem (vagy alig) vett részt, többek szerint békítő szándékkal ment oda.

A sérültek, valamint a sérülések száma és súlyossága sok mindent elárul a verekedés – amelyben kaszák, kapák, lapátok, vasvillák, vascsövek mellett előkerült az említett láncfűrész is – kíméletlenségéről.

Elkülönítették

Napra pontosan három évvel a történtek után, augusztus 14-én kezdődött a Gyulai Törvényszéken a büntetőtárgyalás előkészítő ülése komoly biztonsági intézkedések mellett. Az egyik vádlottat, akit szabadságvesztését tölti egy másik ügy miatt, eleve büntetés-végrehajtási őrök kísérték, de ott volt a bíróság teljes biztonsági szolgálata, a megyei rendőr-főkapitányság egysége és a Terrorelhárítási Központ (TEK) több civil ruhás munkatársa is. Az összesen tíz vádlottat a megyei főügyészség életveszélyt okozó súlyos testi sértéssel, felfegyverkezve, a köznyugalmat súlyosan megza­varó, csoportosan elkövetett garázdasággal vádolja.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Négy év után jutott eszébe a leköszönő fideszes polgármesternek, hogy többmilliós jubileumi jutalom jár neki

Dávid Zoltán orosházi városvezető jegyezte a saját maga jutalmazásáról szóló előterjesztést. Ráadásul úgy, hogy az négy évvel ezelőtt lett volna esedékes. Az ellenzék szerint mindez elévült, így törvénytelen. Néhány szakértő dodonai véleményére támaszkodva a fideszes többség persze megszavazta az előterjesztést.