Kihallgatták a gyilkost, de hazamehetett. Még nyomoztak az ügyében, amikor ismét ölt

Bűn

Megbukott a hazugságvizsgálaton, de nem vették őrizetbe, és elkövetett egy másik gyilkosságot. A túronyi K. Zsolttól meg kell védeni a társadalmat – mondta a Szegedi Ítélőtábla bírója.

Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte szerdán a Szegedi Ítélőtábla a 30 éves K. Zsoltot.

A vádlott nem akart jelen lenni a tárgyaláson, videokapcsolattal sem akarta követni a sopronkőhidai börtönből. A főügyészségről Vörös István ügyész viszont ilyen módon, monitoron keresztül csatlakozott a tárgyaláshoz. A helyettes kirendelt védő, Törzsi Tímea ügyvéd nem vitatta, hogy a vádlott mindkét gyilkosságot elkövette, csak azt kérte, hogy K. Zsoltot a bíróság ne zárja ki a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből. Az írásban benyújtott fellebbezés arra is kitért, hogy a vádlott részletes beismerő vallomást tett, még csak harminc éves, kiskorú gyermeke van, és a személyiségjegyei önmagában nem indokolják, hogy tényleg élete végéig börtönben kelljen maradnia.

A bírók ezt máshogy látták.

Az 1991-es születésű túronyi (Harkányról északra eső, alig 300 lelkes Baranya megyei település) férfi 2016 májusában egy éjjel ittasan átment 81 éves szomszédjához, be akart jutni a melléképületébe, hogy fűnyírót vagy valamilyen más műszaki cikket vigyen el. Az idős német házigazda tetten érte K. Zsoltot az udvaron, de nem szólt semmit, visszament a házába. A tettes azonban utánament, és baltával többször is fejbe vágta. Az idős ember meghalt. A tettes pénzt, értékes holmikat vett magához, hazament – aztán visszatért, hogy tisztítószerrel eltüntesse a nyomokat. A balta nyelét is elégette. Amit elvitt, zsákba tette, és egy barátjának telkén a kútba dobta.

A rendőrség majdnem egy évig nyomozott. A falu 210 lakosától vettek DNS-mintát. Kihallgatták K. Zsoltot is, hazugságvizsgálatnak vetették alá, amelyen megbukott. Rögtön azonban nem vették őrizetbe, csak miután más bizonyíték is rá vallott.

A rendőrség nyilvánosságra hozta a videót, amely az őrizetbe vételekor készült, ahogy bedörömbölnek a rendezett küllemű ház fehér műanyag ajtaján, rászólnak, hogy térden állva jöjjön ki, megbilincselik.

2019 januárjában, a Pécsi Ítélőtábla előtt – a Bama.hu tudósítása szerint – azt mondta, tisztességtelen volt az az eljárás, amelyben első fokon elítélték, merthogy az is szóba került, hogy már ült börtönben, pedig az nem ő volt, hanem az egyik rokona. Jogerősen életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, 25 év múlva lehetett volna feltételesen szabadon bocsátani.

Aztán kiderült, hogy K. Zsolt már az alatt, amíg a rendőrség nyomozott a német nyugdíjas megölése ügyében, a hazugságvizsgálat után nem sokkal, a videón bemutatott őrizetbe vétele előtt 50 nappal, a 2017. február 2-ról 3-ra virradó éjszakán szintén egy ismerős időshöz ment be, a nyitott ajtón. Onnan is lopni akart. Az idős asszony is észrevette őt, fel is ismerte. K. Zsolt ezért késsel megszúrta, meg is ütötte a földön, aztán több ponton is meggyújtotta a házat, amely leégett.

Ezt az ügyet először közigazgatási eljárás keretében vizsgálták. A szakértő azonban a teljesen összeégett holttestről megállapította, hogy többször megszúrták és megütötték, de még élt, amikor meggyulladt a lakás.

A nyomozók a kést, amellyel K. Zsolt szúrt, utóbb megtalálták, ott, ahol a tettes mondta: egy emésztőgödörben.

Az új jogszabályok szerint külön nem lehetett vádat emelni a második gyilkosság miatt. Perújítás kezdődött, egy ügyben bírálták el a két emberölést, és a Pécsi Törvényszék elsőfokú ítélete után az eljárás rendje szerint a Szegedi Ítélőtáblának kellett kimondania a végső szót.

Benedek Tibor bíró tanácsa szerdán úgy találta, hogy a vádlott és védőjének fellebbezése alaptalan.

A német férfit nyereségvágyból ölte meg a vádlott, a nénit azonban azért bántotta, hogy ne derüljön ki, mit tett: el akarta tüntetni a szemtanút és a nyomokat is. Ez aljas indoknak számít. A tűzhalál nagyon nagy szenvedéssel jár, ezért K. Zsolt tette különös kegyetlenségnek is minősül a bírói gyakorlat szerint. Azt is a vádlott terhére rótta az ítélőtábla, hogy már képbe került a német férfi megölése miatt, de a lebukás lehetősége sem tartotta vissza attól, hogy ugyanolyan kegyetlen bűncselekményt kövessen el, ráadásul szintén kiszolgáltatott emberen, akinek esélye sem volt vele szemben. A bíróságot ez arról győzte meg, hogy a túronyi férfinak nincs lelkiismeret-furdalása, a legelemibb társadalmi normákat sem tiszteli. Menthetetlenül gátlástalan ember, akitől meg kell védeni a társadalmat. K. Zsolt ítélete életfogytig tartó szabadságvesztés, feltételesen sem lehet szabadságra bocsátani.

(Címlapképünkön: a tárgyalás a Szegedi Ítélőtáblán. Fotó: A szerző felvétele)

Figyelmébe ajánljuk