Kiírta, mindenki meghalt egy faluban a védőoltástól

  • narancs.hu
  • 2021. május 13.

Bűn

A nagykanizsai férfi bevallotta a rendőröknek, csak figyelmet akart. A hírt cáfolta Rozsály polgármestere és görögkatolikus papja is.

Rémhírterjesztés miatt eljárást indított a rendőrség egy nagykanizsai férfi ellen, aki kamuprofilt használva azt írta a Facebookon, hogy a koronavírus elleni védőoltás után mindenki meghalt Rozsályon, ami természetesen nem igaz. Mint utóbb kiderült, a hírt azért találta ki és posztolta, mert minél nagyobb figyelmet szeretett volna kapni a közösségi oldalon.

Ezt el is érte.

Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatójának elején jelentették be, mit tett. A Készenléti Rendőrség Kiberbűnözés Elleni Főosztálya azonosította, ki rejlik a kamuprofil mögött. A nagykanizsai férfinél május 11-én házkutatást tartottak, lefoglalták az elektronikus eszközeit.

A nyolcszáz lelkes, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, fehérgyarmati járási község polgármestere pedig a Facebookon tette közzé a különös megosztást, azzal a kommentárral, hogy természetesen nem igaz a Rozsállyal kapcsolatos hír. „Egyelőre elmarad a feltámadás, mert még élünk.” – írta Sztolyka Zoltán.

Természetesen nem igaz, élünk :) Egyelőre elmarad a feltámadás, mert még élünk. - Sztolyka Zoltán polgármester.

Közzétette: Rozsály – 2021. május 2., vasárnap

A polgármester megosztása alatt, kommentben Obbágy Lacus azt írta, „rozsályi görögkatolikus papként szeretettel jelzem, hogy október óta nem volt felekezetünk szerinti temetés a faluban, pedig körülbelül a népesség fele görögkatolikus, én januárban megkaptam az oltást és feleségemmel hármasikreket várunk azóta. Köszönjük szépen, élünk és virulunk!” A kommentet 114-en kedvelték.

A rendőrség közzé tette, hogy a kibernyomozók továbbra is folyamatosan figyelik az internetet, a közösségi oldalakat, hogy az alaptalan és a köznyugalmat sértő álhíreket kiszúrják, és felelősségre vonják a terjesztőiket.

A leadkép a mezőgazdasági gépek megáldásakor készült Rozsályon. Forrás: Rozsály Facebook-oldala

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.