Kiskorú veszélyeztetése miatt nyomoz a rendőrség a Kósa Lajos vezette korcsolyaszövetségnél

  • narancs.hu
  • 2023. november 17.

Bűn

Kósa mellett az ügyvezetővel, valamint az etikai és fegyelmi bizottsága elnökével szemben kérték az eljárást.

Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnökével, Kósa Lajossal szemben kiskorú veszélyeztetésének bűntette, vagy bűnsegédi bűnrészessége, vagy annak bűnpártolása vétségének megállapítása miatt kérvényeztek nyomozást – értesült a 24.hu.

A laphoz eljutott dokumentum szerint a feljelentő azt kéri a hatóságoktól, hogy Kósa mellett Váradi Orsolyával, a sportszervezet ügyvezetőjével, és dr. Bodó Barbarával, a szövetség etikai és fegyelmi bizottsága elnökével szemben is „hivatalból elrendelt nyomozás” keretében kezdeményezzenek eljárást. Ehhez a feljelentő több tucat, szerinte bizonyító erejű dokomentumot is csatolt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) annyit közölt az ügyben, hogy

a nyomozás kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt folyamatban van, amelyet a BRFK Nyomozó Főosztálya folytat. Gyanúsítotti kihallgatás nem történt.

Mint a hvg.hu írja, ez a feljelentés alapvetően az Európa-bajnok korcsolyázóból lett edző, a megalázó bánásmóddal vádolt Gór-Sebestyén Júlia ügyének a fejleménye. A 2004-ben a budapesti eb-n aranyérmet nyerő, négyszeres olimpikon edzői módszerei ellen több szülő is panaszt tett, és azt már korábban is lehetett tudni, hogy kiskorú veszélyeztetése miatt nyomoz az ügyében a rendőrség.

 A szülők rángatásról, erős szorításról, markolásról, karmolásról, egy-egy elcsattant pofonról, megszégyenítő kivételezésről, sértegetésről, betegen versenyeztetésről, megalázásról, elhanyagolásról számolnak be. Sebestyén Júlia, akit az elmúlt években több tanítványa is elhagyott, tagadta az ellene felhozott, gyermekbántalmazást kimerítő vádakat, sőt azt ígérte, hogy a „megfelelő pillanatban” a jogi lépéseket fog tenni azok miatt.

A kiskorú veszélyeztetése bűntett a büntető törvénykönyv alapján egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő,

míg a bűnsegédi bűnrészesség, továbbá a bűnpártolás vétsége egytől két évig terjedő szabadságvesztéssel.

Kósának országgyűlési képviselőként mentelmi joga van, aminek felfüggesztéséről az Országgyűlés dönthet kétharmados többséggel. A parlamenti szokásjog alapján közvádas ügyekben szinte kivétel nélkül a mentelmi jog felfüggesztését szokta javasolni az illetékes szakbizottság, ha az ügyészség ezt kezdeményezi.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!