Koponyacsontok miatt nyomoznak a Pécsi Tudományegyetemen

  • narancs.hu
  • 2020. január 28.

Bűn

Nem tudni, honnan származnak a csontok.

Sziklacsontok miatt áll a bál a Pécsi Tudományegyetemen - írta meg a Szabad Pécs. Sziklacsontnak a fülünk mögötti páros koponyacsontot nevezik, amelyben a középső- és belső fül és elhelyezkedik. Még 2019 tavaszán ebből találtak több száz darabot formaldehides műanyag vödrökben egy ellenőrzésen a PTE Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának egyik, kulcsra zárt alagsori helyiségében. A Nemzeti Nyomozóiroda most emberi test tiltott felhasználásának gyanúja miatt indított nyomozást az ügyben.

Nem tudni, a csontok honnan származtak és milyen célra akarták felhasználni őket. A Szabad Pécs szerint olyan holttestekből származhatnak a csontok, amelyeket hamvasztani készültek, a sziklacsont eltávolítása után ugyanis a holttest nehezen állítható helyre.

Az egészségügyi törvény nem tiltja, hogy kórbonctani vizsgálat, hatósági vagy igazságügyi orvosi boncolás során a holttestből oktatási, kutatási, és egyéb gyógyító célú felhasználásra szövetet vagy szervet távolítsanak el, amennyiben ezt az elhunyt még életében nem tiltotta meg. A törvény értelmében azonban a művelet után a holttestet kegyeleti szempontok figyelembevételével helyre kell állítani.

A Szabad Pécs szerint a csontok lefoglalása után a szenátus elfogadta "az oktatási célból, halottból történő szerv, illetve szövet eltávolításról és felhasználásról, illetve a holttesten végzett beavatkozás folyamatának szabályozásáról” szóló utasítást, amit az egyetem rektora kezdeményezett. Mindez azonban kizárólag oktatásra vonatkozik, kutatómunkára nem. Az utasítás értelmében az egyetem egyes részlegeinek formanyomtatványon kell igényelniük az oktatási célokra felhasznált szerveket és szöveteket.

Az egyetem fülgyógyászati klinikája tagadja, hogy szabályszegés vagy bűncselekmény történt volna, szerintük egyszerűen csak eddig nem volt szabályozva ez a terület.

Via Index

Figyelmébe ajánljuk