Letartóztatták a terrortámadással fenyegetőző újpesti férfit

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. január 18.

Bűn

Tettét, a Hooligans „Lángba borítom a várost” című dala inspirálta. 

A Budakörnyéki Járásbíróság nem végleges, de végrehajtható végzésével elrendelte a letartóztatását annak a gyanúsítottnak, aki terrortámadásokról – köztük a bécsi főpályaudvar felrobbantásáról – küldött fenyegető e-maileket a rendőrségnek – közölte a Budapest Környéki Törvényszék csütörtökön az MTI-vel.

A gyanúsított hétfőn mobiltelefonnal több e-mailt küldött az Országos Rendőr-főkapitányságnak, a Készenléti Rendőrségnek és fővárosi kerületi rendőrkapitányságoknak, amelyekben kérte, hogy küldjék ki lakcímére a bevetési osztályt, a „TEK-et”, illetve jelezte azt is, hogy lőfegyverrel és lőszerrel rendelkezik. Ennek bizonyítékául az egyik levelében lőfegyvernek látszó tárgyakról küldött képet.

A gyanúsított később a Váci Rendőrkapitányság központi e-mail-címére is küldött elektronikus üzenetet, amely komoly félelem keltésére alkalmas, személy elleni erőszakos és közveszélyt okozó bűncselekménnyel fenyegetést tartalmazott. Hasonló e-maileket küldött a Győri Rendőrkapitányság központi e-mail-címére is, amelyek olyan fenyegetéseket tartalmaztak, több, Bécs elleni terrortámadásra utalva.

A bíróság a fenyegetések súlyára és a kiszabható büntetés mértékére, továbbá arra, hogy tettét folyamatban lévő büntetőeljárás hatálya alatt, továbbá ismétlődően követte el, a gyanúsított letartóztatásáról döntött.  A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal részben egyetértve elrendelte a letartóztatását legfeljebb egy hónapra az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben.

A döntést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított és védője fellebbezést nyújtott be ellene, így a végzés nem végleges, de végrehajtható. 

 
Terrortámadásokkal fenyegető férfi az előzetes letartóztatásról döntő bírósági meghallgatás előtt a Budapest Környéki Törvényszék Thököly úti épületében 2024. január 18-án. Fotó: MTI/Mihádák Zoltán
 

A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság az ügyről csütörtökön a police.hu oldalon azt írta: a rendőrök mindössze pár óra alatt elfogták egy budapesti, IV. kerületi lakásban a 27 éves férfit.

A férfi által küldött levelekben olyan kifejezések szerepeltek, mint „lángba borítom ma éjjel a várost”, „lőfegyvert és lőszert tartok”, „felrobbantom az egész várost - Allahu Akbar” vagy „a Hamász nevében terrortámadást tervezek”.

Tettét, amelyet elmondása szerint viccnek szánt, a rendőröknek azzal magyarázta, hogy kedvenc zenekara a Hooligans, és a Lángba borítom a várost című nótájuk szolgáltatta számára az alapötletet, továbbá kíváncsi volt arra is, hogyan érkeznek ki a bevetési egységek otthonához. A rendőrök a férfit őrizetbe vették, ellene terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés gyanúja miatt indult eljárás.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk