Merénylet kávéval: Portik fia előzetesben marad

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. február 22.

Bűn

Leöntötte a bírót január 30-án, őrizetbe vették, most meghosszabbították a letartóztatást.

A Budapest Környéki Törvényszék másodfokon helybenhagyta a Budai Központi Kerületi Bíróság február 1-jén meghozott döntését, amelyben elrendelte a Fővárosi Törvényszék bíráját kávéval leöntő férfi letartóztatását – közölte a Budapest Környéki Törvényszék csütörtökön az MTI-vel.

Az a férfi a Fenyő-gyilkosság miatt zajló büntetőper másodrendű vádlottjának, Portik Tamásnak a fia. Január 30-án azért kezdődött később az ügy tárgyalása, mert a fiatalabbik Portik beszélni akart Póta Péter bíróval, arról, hogy szerinte igazságtalanul bánnak az apjával. A bíró nem akart beszélni vele, felszólította, hogy engedje be a terembe, vagy hívja a biztonsági szolgálatot. Portik fia azt mondta neki, „hívja nyugodtan”, és leöntötte a bírót egy pohár hideg kávéval. Az ital a bíró arcát, ruháját érte. Ezután rendőrök jöttek, előállították Portik Tamás fiát, később le is tartóztatták.

A mostani tájékoztatás szerint ez a letartóztatás az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb március 1-ig marad érvényben.

Az ügyben hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt a Központi Nyomozó Főügyészség indított eljárást. Amit a férfi tett a bíróval, a Budapest Környéki Törvényszék álláspontja szerint egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, és figyelemmel az elkövetés módjára, valamint a sértett személyére, fokozottan veszélyes a társadalomra.

A Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája által meghozott végzés ellen a gyanúsított védője az ügyészi indítvány elutasítását, elsődlegesen szabadlábra helyezést, másodlagosan távoltartás elrendelését indítványozta. A Fővárosi Ítélőtábla február 13-i ülésén a Fővárosi Törvényszék helyett, elfogultság miatt a végzés másodfokú felülbírálatára a Budapest Környéki Törvényszéket jelölte ki, amely csütörtökön az elsőfokon eljáró nyomozási bírói döntés indokaival egyetértve helybenhagyta a gyanúsított letartóztatását, így az véglegessé vált.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk