Négy rendőrt késelt halálra egy ámokfutó Párizsban

  • MTI/narancs.hu
  • 2019. október 4.

Bűn

Az elkövető maga is a rendőrség irodai alkalmazottja volt.

Az elkövetővel együtt öt halottja van a párizsi rendőr-főkapitányságon csütörtökön elkövetett késes ámokfutásnak. A négy áldozat mindegyike rendőr, egyikük nő - közölték rendőri szakszervezeti források.

A támadó - akit agyonlőttek - a rendőrség egyik irodai alkalmazottja volt, egy kerámiakéssel gyilkolt, először saját irodahelyiségében késelt, majd az épület más részein.

Loic Travers szakszervezeti tisztségviselő elmondása szerint a késelő indítékáról egyelőre nem tudni semmit, a férfival korábban nem volt semmilyen probléma.

Christophe Castaner francia belügyminiszter mindezt megerősítette. Mint mondta, a 45 éves férfi 2003 óta dolgozott a rendőrségen, és soha nem észleltek rajta aggodalomra okot adó viselkedési zavart. Utalt arra, hogy a támadásnak sebesültjei is vannak, állapotuk - mint fogalmazott - megnyugtató.

Értesülések szerint az elkövető informatikusként dolgozott a párizsi rendőrség hírszerzési részlegén, amely a többi között a szélsőségesek elleni küzdelemért is felelős. A BFM francia tévécsatorna úgy értesült, hogy a támadó mintegy másfél éve áttért az iszlám hitre.

Remy Heitz, Párizs főügyésze sajtótájékoztatón közölte, hogy folyik a támadó lakásának átvizsgálása, és a nyomozásba bekapcsolódtak a terrorelhárítás ügyészei is. A főügyész szerint egyelőre semmi nem utal arra, hogy terrorizmus lett volna az indíték.

A nyomozók vizsgálják azt is, hogy a támadást esetleg az elkövető és kollégái  közötti nézeteltérés előzhette meg.

Emmanuel Macron francia elnök és Edouard Philippe kormányfő este felkereste a helyszínt.

Figyelmébe ajánljuk