Több millió vadállat szenved a jómódúak vágyai, hobbijai miatt

  • BM
  • 2019. október 7.

Bűn

Fojtás, élve nyúzás, vadászás, ketrecekben szállítás vár rájuk.

Vadon élő állatok millióit tartanak egzotikus háziállatokként, illetve ölnek meg a bőrük és a szőrméjük miatt – derült ki a World Animal Protection (WAP) jelentéséből, amit az Unilad is közzé tett.

Becslések szerint mindösszesen négy év alatt 2,7 millió veszélyeztetett afrikai állatot tartottak vagy tenyésztettek, hogy nyugati fogyasztók számára értékesítsenek.

Fókákra, korokodlikra, zebrákra, elefántokra és vízilókra a szőrük és a bőrük miatt vadásznak, amíg a pitonok, papagájok, skorpiók, teknősök és különböző gyíkok a legkeresettebb háziállatok.

Tobzoskát forgatnak forró vízben

Tobzoskát forgatnak forró vízben, hogy kipreparálják

Fotó: World Animal Protection

A jelentés szerint 2011 és 2015 között évente átlagosan 189 000 nílusi krokodiltól származó bőrt exportáltak. A fókákat vagy lelövik, vagy megfojtják, de olyan is előfordul, hogy élve megnyúzzák őket azért, hogy a szőrüket divatos kiegészítőkhöz, például kézitáskákhoz vagy kesztyűkhöz használjanak fel. Hasonló sors vár az elefántokra is, akiket a vadonban vadásznak le a csontjuk és a bőrük miatt.

„Hogyan jutottunk el oda, hogy állatokat exportálunk a személyes vágyaink miatt?” – nyilatkozta Dr. Neil D'Cruze, a szervezet vadvilág-tanácsadója, aki szerint az állatok kereskedelme borzasztóan kegyetlen. „Megeshet, hogy egyes esetekben legális, de a probléma ettől még fennáll. Ezek vadállatok, nem gyárilag előállított termékek” – fogalmazott.

Az egzotikus háziállatok többsége ketrecben és tartályban él. A jelentés szerint a pitonok a legnépszerűbb házikedvencek: több mint félmilliót szállítottak Afrikából az érintett években. A papagájoknak sem sokkal jobb a helyzete: jelenleg 289 006 madár sínylődik ketrecekben a szervezet szerint, ráadásul a befogásuk és a szállításuk is komoly szenvedést okoz a számukra.

„Afrika egyedi vadvilága árucikké vált. A globális közösség és az afrikai nemzetek együtt dolgozhatunk azon, hogy megvédjük, vagy tovább hagyjuk a kegyetlen kizsákmányolást” – mondta Tennyson Williams, a World Animal Protection afrikai igazgatója. Szakértők szerint a vadon élő állatok kereskedelme számos fajt a kihalásás szélére sodort.

Figyelmébe ajánljuk