Rendőrök vitték el Gődény Györgyöt

  • narancs.hu
  • 2020. december 11.

Bűn

Az Operatív Törzs napi tájékoztatóján elhangzottak szerint rémhírterjesztés bűntett gyanúja miatt, de felmerülhet a hatóságok elleni uszítás büntette is.

"Biztos tudtok róla, hogy már jó ideje aljas támadásoknak vagyunk kitéve. De a mai nap ennél tovább mentek, és a családunk életébe már közvetlenül is beavatkozva, hajnalban megszálltak bennünket, majd házkutatás és lefoglalás után Gyurit elvitték a magukat „nemzetinek” mondó nyomozóiroda emberei…" – ez a friss bejegyzés jelent meg Gődény György Facebook oldalán, amit mint kiderült, a felesége írt.

A posztból igazából nem derül ki a letartóztatás pontos oka. A bejegyzés második felében Gődény felesége arról ír, hogy "mától egy új időszak kezdődik el", és Gődény egy csütörtöki Facebook bejegyzését linkelve  úgy fogalmaz, hogy "mutassuk meg azt, hogy megfélemlítéssel és lejáratással mi nem vagyunk eltántoríthatók! Az idő bennünket igazol és az erő is velünk van."

Az említett korábbi bejegyzésből úgy tűnik, hogy a járványellenes korlátozások ellen kampányoló, kamupártot is szervező Gődény mintha utcai akciókra próbálhatta volna rávenni a követőit. Posztja úgy kezdődik, hogy "

"HA HARC, HÁT LEGYEN HARC – nem mi akartuk, de felvesszük a kesztyűt. A senkik nem fogják az életünket meghatározni, ezért abba beavatkozni és tönkretenni se hagyjuk őket! Mindegy, hogy ki, Kocsis, Cake vagy Olivio, de lehet Kis Pista Jóska is, egyre megy, a hulladék előbb vagy utóbb, de mindig a szemétdombra kerül…"

Első gyakorlati lépésként arra kérte híveit, hogy szerezzenek be valamilyen sípot, kürtöt vagy más hangkeltő eszközt.

Az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján Gál Kristóf, a rendőrség szóvivője elmondta, hogy a Nemzeti Nyomozóiroda kiberbűnözés elleni főosztálya és a készenléti rendőrség péntek reggel négy olyan személy lakásán tartott házkutatásokat, akik vírusszkeptikus tartalmak hangadói az interneten. A nyomozók informatikai eszközöket, adathordozókat foglaltak le, amiket most vizsgálnak.

Gál szerint a hetek óta tartó nyomozás rémhírterjesztés bűntett gyanúja miatt folyik, de felmerülhet a hatóságok elleni uszítás büntette is. A szóvivő elmondta, a rendőrség az eljárást saját észlelése, nem feljelentés alapján indította. 

(444.hu)

Neked ajánljuk