Szélsőjobboldali terrorcselekménynek nyilvánították a németországi zsinagógánál történt lövöldözést

  • narancs.hu
  • 2019. október 10.

Bűn

A gyanúsított antiszemita indíttatásból készült a mészárlásra.

Ahogy arról tegnap mi is beszámoltunk, lövöldözés volt Halle városában lévő zsinagógánál. A rendőrség egyetlen személyt gyanúsít - közölte Christine Lambrecht német szövetségi igazságügyi miniszter csütörtökön a szövetségi legfőbb ügyészség karlsruhei székházában, a nyomozás első megállapításait ismertetve.

Lövöldözés volt egy németországi zsinagógánál, ketten meghaltak

Az elkövető elmenekült. Lövöldözés volt szerdán a németországi Halle városában, a helyi rendőrség első adatai szerint ketten meghaltak. A Szász-Anhalt tartományi város rendőrsége közölte, hogy a feltételezett elkövető a lövöldözés után egy járművel elmenekült. A rendőrség azt kérte, hogy mindenki maradjon az otthonában vagy menjen biztonságos helyre.

A miniszter sajtónyilatkozatában kiemelte: a még szerdán elfogott gyanúsított szélsőjobboldali, antiszemita indíttatásból hajtotta végre a támadást, és csak a szerencsés körülményeken múlott, hogy nem tudott bejutni a zsinagógába.

Peter Frank szövetségi legfőbb ügyész hozzátette: "amit tegnap átéltünk, az terror volt", a támadó "mészárlást" akart rendezni a zsinagógában.

Elmondta, hogy a Stephan B. néven azonosított, német állampolgárságú gyanúsított korábbi hasonló terrorcselekményeket akart utánozni, és arra akart bíztatni másokat, hogy kövessék példáját, ezért a támadás előtt az interneten közölte szándékát és közzétett egy kiáltványt.

MTI

Figyelmébe ajánljuk