Tévedésből 10 milliós segélyt kapott, de nem szólt róla egy battonyai nő

Bűn

Fél éven át a neki járó segély tízszeresét utalták egy 33 éves battonyai nőnek, aki el is költötte a pénzt.

A dél-békési kisvárosban élő nő 2019 óta részesült a gyermekek otthongondozási díja elnevezésű ellátásban. A Békés Vármegyei Kormányhivatal Mezőkovácsházi Járási Hivatala 2022 januárjában tájékoztatta a nőt az ellátás havi összegének változásáról, amely így havi bruttó 171 500, nettó 154 ezer forint lett. Azonban történt egy vaskos elírás. Nőnek jogosan járó gyermekgondozási díj összegét a kormányhivatal tévesen rögzítette, és így a jogszerűen járó díj tízszeresét, havonta több mint másfél millió forintot utalt ki neki 2022 januárja és júniusa között.

Ennek eredményeként a battonyai nő hét hónap alatt közel 10 millió forintot vett fel jogosulatlanul, ezt azonban nem jelezte a hivatalnak. Az ügyben született vádemelés és a Békés Vármegyei Főügyészség sajtóközleménye szerint ezzel „a magatartásával a kormányhivatalt tévedésben tartotta annak érdekében, hogy havonta a jogosulatlan juttatás összegét megkapja, ezáltal több mint 9,7 millió forint összegű vagyoni hátrányt okozott a Magyar Állam részér”.

A nyomozás során kiderült, hogy a tévedésből átutalt magasabb összegű ellátási összeget a nő saját szükségleteire fordította, ezért utóbb a folyósító szerv kötelezte a terheltet a jogalap nélkül felvett ellátás és annak kamatai visszafizetésére. Jelentős vagyoni hátrányt okozó üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt a Gyulai Járási Ügyészség emelt vádat ellene és vádiratában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt a 33 éves büntetlen előéletű battonyai nővel szemben.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk