Brüsszeli terrortámadás: őrizetbe vettek két tunéziait Párizsban

Bűn

Terrorcselekmény és terrorcselekménnyel kapcsolatos gyilkosságban való bűnrészesség gyanúja miatt.

Őrizetbe vettek Párizsban két tunéziai állampolgárt a múlt heti brüsszeli merénylettel összefüggésben, amelynek során egy tunéziai iszlamista merénylő lelőtt két svéd futballszurkolót – közölte kedden a francia terrorelhárítási ügyészség.

A tájékoztatás szerint

a két ember ellen hétfőn eljárást indított egy vizsgálóbíró Párizsban terrorcselekmény és terrorcselekménnyel kapcsolatos gyilkosságban való bűnrészesség gyanúja miatt.

Mindkét gyanúsított tunéziai állampolgár, a párizsi régióban él, egyikük 40, a másik 50 év körüli. A fiatalabb csaknem 20 éve Párizsban él, és határozottan tagadja a vádakat – közölte ügyvédje az AFP hírügynökséggel.

"Semmi köze se közelről, se távolról a merénylethez" – mondta Souleymen Rakrouki, akinek a merénylő "régóta ismert barátja, de nem látta rajta a radikalizálódás jeleit". Soha nem tudott volna elképzelni egy ilyen akciót (tőle) – hangsúlyozta a védő.

A másik gyanúsított védői nem kívánták kommentálni a vádemeléseket.  

A terrorelhárítási ügyészség szerint az eljárás fogja feltárni, hogy a két gyanúsított milyen kapcsolatban állt a brüsszeli merénylet elkövetőjével, a 46 éves tunéziai származású iszlamista támadóval, Abdesalam Lassouddal, aki 2011-ben megszökött hazája egyik börtönéből, ahol 26 éves büntetését töltötte.

Lassoud 2011-es szökése óta Norvégiában, Svédországban, Olaszországban, illetve Belgiumban folyamodott menekültstátuszért, de mindegyik országban elutasították. 2021 óta kitoloncolási végzés hatálya alatt állt, amelyet azonban soha nem hajtottak végre. Mint ismert, a támadót múlt kedden lelőtte a belga rendőrség.

Az üggyel kapcsolatban két embert vettek őrizetbe csütörtökön Franciaországban, de kettőt szabadon engedtek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk