Tömeggyilkosságért vádat emeltek az új-zélandi terrortámadások elkövetője ellen

  • narancs.hu
  • 2019. március 16.

Bűn

49 embert ölt meg, a vádemelést közömbösen fogadta.

Péntek délután egy 28 éves ausztráliai férfi, Brenton Tarrant összesen 49 embert ölt meg, miután két mecsetnél lövöldözni kezdett.

Mecseteknél lövöldöztek az új-zélandi Christchurchben

Már negyvenre emelkedett a halálos áldozatok száma.

Brenton Tarrant, a 28 éves ausztráliai férfi – volt fitneszoktató – fehér ingben, megbilincselve hallgatta végig a vádat. A tárgyalást biztonsági okokból zárt ajtók mögött tartották, csak a sajtó képviselői lehettek jelen. Az AFP szerint Tarrant közömbösen fogadta a bíróság ezzel kapcsolatos döntését, és nem is kérte, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezzék.

A mecsetek elleni támadások nyomán összesen négy embert vettek őrizetbe a hatóságok. Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök pénteki sajtóértekezletén elmondta: egyikük sem bizonyult büntetett előéletűnek, az ausztrál férfi sem szerepelt eddig a hatóságok nyilvántartásában a szélsőjobboldali mozgalmakhoz köthető cselekmények elkövetői között.

A miniszterelnök az újságíróknak elmondta, hogy Tarrant öt fegyvert – félautomata puskát és pisztolyokat – használt a vérengzéshez, és van fegyvertartási engedélye.

Donald Trump amerikai elnök Washingtonban egy sajtóértekezleten kérdésre válaszolva úgy vélekedett, hogy a christchurchi terrorcselekmények nem tanúskodnak a "fehér nacionalizmus" fokozódásáról. "Gondolom, csupán az emberek kis csoportjáról van szó" – mondta.

Brenton Tarrant, mielőtt a fejére szerelt kamera segítségével a Facebookon élőben közvetítette volna ámokfutását a Maszdzsid an-Núr mecsetnél, közzétett egy 74 oldalas kiáltványt, amelyben leszögezi: fehér bőrű ausztrál, rasszista, tettét bevándorlásellenessége motiválta. Ebben az amerikai elnököt a "fehér identitás jelképének" nevezi.

(MTI)

Neked ajánljuk